Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сам Райдър за "Евровизия" и нещата от живота в космическото му приключение "Space Man"

Сам Райдър представи Обединенота кралство на „Евровизия“ в Торино тази година. В конкурса участваха 40 страни, като според регламента на финала директно се явяват представителите на големите пет и сред тях  Великобритания. Така видяхме Сам Райдър в пълния му блясък на 14-май, когато беше и развръзката- кой ще е победителят в „Евровизия 2022“. Както вече е известно, Сам Райдър остана на второто място след вота на публиката с песента сиSpace Man“- Космонавт. Седмица по- късно в платформата зуум вече се гледаме със Сам в специалното интервю за предаването „Евробокс“ и веднага бързам да му споделя, че бях в публиката на финала на Евровизия, преди това в пресцентъра, гледах на екран шоуто и категорично, той беше моят избор за победител. Много се вълнувах какво ще се случи накрая, кой ще излезе начело, въпреки че до голяма степен нещата бяха предопределени.

·  Смятам, че беше най-добрият резултат, на който можехме да се надяваме с победата на Украйна. Тяхната песен е чудесна. Те работиха много здраво по нея и напълно го заслужаваха. Аз наблюдавах зад кулисите как неуморно даваха интервюта за пресата, както и неимоверните усилията, които заедно с екипа си полагаха за конкурса. Въобще не им беше леко. Та всичко това, комбинирано с прекрасната им песен и с факта, че всички ние сме там, за да прокараме лъч светлина в тъмнината чрез музиката означаваше, че първото място за Украйна е най-доброто, което можеше да се случи. Аз бях толкова щастлив, когато това стана - ние веднага скочихме щом ги обявиха и ги аплодирахме и приветствахме в арената. Беше невероятно. Сега, ако ме питате за представянето на останалите, то всичко ми се слива в съзнанието. 

Второто място е най- доброто постижение за Обединеното кралство от 1998 година насам, очакваше ли такова развитие, с резултатите на финала, защото от международните журита ти беше категоричният победител. После вотът на публиката промени крайния резултат.

·  Не, нямах никаква представа, че това ще се случи. Седяхме в зелената стая и си мислехме, даже открито си казахме – каквото и да стане сега, поне си изкарахме по възможно най-добрия начин, дадохме абсолютно всичко от себе си всеки един път; всякакви идеи изпробвахме; нищо не оставихме на случайността, та каквото и да става сега е извън нашия контрол. Представихме се добре на сцената, бяхме доволни и сега нека се наслаждаваме на шоуто както феновете в публиката. Не очаквахме нищо да се случи. И когато гласовете започнаха да идват за нас, можете да ни видите на камерите, бяхме напълно зашеметени и не можехме да повярваме. Емоцията беше прекалено силна. Страшно беше да преживяваме това заедно с екипа на Би Би Си от Великобритания, които са на Евровизия всяка година и понякога се прибират обратно в страната ни унили или разстроени. Този път те не знаеха какво да правят от радост, защото никой не ги беше подготвил за това. Беше страхотно!

Разкажи ни за сценичната визия на песента „Space Man", кой направи конструкцията, реплика на космически кораб. 

·  Когато през януари се съгласих да участвам в Евровизия, се свързах с дизайнерския екип от фирмата Блек Скъл (Черен череп), за да обсъдим и развием идеята за сценичното представяне. На Евровизия както знаете не са важни само песента и изпълнението, но и оформлението на сцената. Аз съм голям фен на научната фантастика, така че исках да направя нещо в стил Ридли Скот, нещо извънземно, но не прекалено очевидно. Просто нещо загатнато като конструкция, че е свързано с научната фантастика. 

По време на "Евровизия", 32-годишният Сам Райдър ведната привличе вниманието  с визията си подобна на Исус Христос- дълга руса коса, брада, и при това баща му е дърводелец. Когато споделям това със Сам в разговора ни, той започва да се смее от сърце! Освен това той е изключително популярен в социалните мрежи, следван от цяла армия последователи в TikTok. Сам е роден в Молдон- графство Есекс. Учи пеене от дете, но по музиката се запалва, когато гледа концерт на канадската рок група Sum 41. Освен това е почитател на Дейвид Боуи, Елтън Джон и Куийн, които сочи като свои музикални вдъхновители и също така е голям почитател на „Евровизия“.

·  Харесвам музиката откакто съм дете. Връзката е естествена. Например, когато ходите на училище, се сприятелявате с други, на които им харесва музиката и преди да разберете какво се случва, основавате група заедно. Познатата, класическа история на толкова много други - това е и моята. Сигурно и сега някои от слушателите ви са в подобна ситуация: млади са, имат собствена група в училище, упражняват се на китарата си или пригласят с китарата на любимия певец в стаята си, надули колоните до макс. От самото начало осъзнаваш, че това те озарява и ти носи щастие и продължаваш да следваш този път. Това е най-важното в живота – да чувстваш удовлетворение и чиста радост. Ако откриете това специално нещо, то тогава сте големи късметлии. Не се отклонявайте от него. Веднъж намерите ли се, то ставате партньори и се превръщате в едно цяло за дълго. 

Освен с музика с какво друго си се занимавал, какви други професии си опитал.

·  Работил съм много по строежите. Иначе нещото, които обичам да правя като хоби е сърфирането. То е добър пример, защото при сърфирането, специално за мен, няма нито талант, нито магия, нито някакво естествено привличане. Много обичам сърфирането, обичам да съм в морето и да се пробвам, но съм ужасен на сърфа. Докато с музиката е различно. Там усещам, че имам някакво понятие какво правя като например мога да напиша песен или да седна и да изсвиря няколко акорда на китарата и да си изкарам много приятно. Докато при сърфирането е все едно, че повдигам планини. Много ми е трудно, защото не ми се отдава естествено, но въпреки това ми харесва да го правя. 

Всъщност преди да те споходи славата на „Евровизия“ ти си бил част от групата „Morning After“, историята ти продължава с канадската група Blessed By a Broken Heart, а после идва американската Close Your Eyes. Това означава, че имаш солиден бекграунд като музикант и вокалист. Кой даде идеята да участваш на „Евровизия“.

·  Аз съм фен на Евровизия отдавна. Бил съм член на много групи още от детството. Бях като кучешка бълха – скачах от една на друга група само да им трябваше певец. Така придобих опит до определена степен. Но най-ползотворното и удовлетворяващо преживяване за мен беше да пея по сватби. От там имам най-много опит, защото го правех много по-често от участията ми с групите. Много по-трудно е, а и на сватбарите не може лесно да се угоди. Като сватбен певец, ти си там просто, за да придаваш приятна атмосфера и да забавляваш гостите. Анонимен си. Така преоткриваш музиката за себе си и си доказваш, че си там заради нея, а не заради аплодисментите или овациите на публиката. На сватбите това така или иначе не се случва, понеже те си прекарват прекрасно и без теб – все пак, това е най-важният ден в живота им. Ти не им трябваш, за да направиш деня им още по-специален. За мен така е по-добре. Свършваш песента и ако никой не ти пляска и не ти обръща внимание, това няма значение, защото ти си си прекарал невероятно, пеейки. За мен това беше много важен урок. 

На 12 май ВВС прожектира документалния филм със заглавие „Сам Райдър- Пътят към Евровизия“. Днес преживяното в Торино на Евровизия вече е спомен за атрактивния англичанин, който беше силно впечатлен от организацията, от видяното и преживяното по време на „Евровизия 2022“.

·  Това, което най-много ме впечатли беше сценичният екип. Разбира се, аз слушам песните на аудио и те всичките са фантастични, не съм спрял да ги слушам. Но ми се струва, че никой не се сеща да спомене сценичните работници. Те променят сцената за 40 секунди от едно изпълнение на друго. Това е пълна лудост! Благодарение на тях, шоуто тече без прекъсване и понеже е на живо, няма място за никакви пропуски. Всяка година повтарят това постижение и за мен това е уникално.

Как беше посрещнат у дома, когато се завърна от Торино

·  Чакаха ме на летището, беше много мило. Бяха дошли семействата на хората от екипа ми, беше чудесно. Носеха балони и картички, пееха, развяваха националния флаг. Беше толкова сърдечно и мило да се прибера така. Нямаше нищо лудо или шокиращо, че да си кажа, „Боже на какво се натъкнах пък сега!“ Много приятно и сърдечно беше посрещането

Да върнем малко времето назад до заключването от Ковид 19, когато стана огромна Тик- Ток звезда. Смяташ ли, че популярността ти в социалните медии беше до голяма степен определяща и за последвалия успех на „Евровизия“.

·  Смятам, че определено ми даде тласъка да бъда избран за Евровизия. Не смятам, че без тези платформи Би Би Си и Великобритания биха се обърнали към мен за конкурса или поне щях да бъда един от няколко претендента за целта. Вече, дали това ми осигури второто място – за това не съм сигурен. Много трудно е да познаеш какво се случва на Тик Ток и подобните социални платформи. Те са като телефон, където казваш – „Ехо, гласувайте за мен!,“ но това не означава, че ще проработи. Кога за последно видяхте например такава реклама и наистина се отзовахте на нея? Голяма рядкост е, но кой знае? Това, което мен много ме радва са гласовете за Молдова. Броят гласове от аудиторията за тях беше феноменален. Помислих си, че това е много готино. Ако някой открие тайната им рецепта, моля да сподели с всички нас.

Имаш 13 милиона последователи в Тик- Ток, това е направо смайващо. Какво ти пишат феновете, от какво се интересуват най- много.

·  Не гледам и не чета много онлайн. Дори и позитивните коментари влияят, защото тогава може да се възгордееш. Но от малкото, което виждам – коментарите са много мили. Дори ако вървя по улицата, родители с деца ме разпознават, защото децата им са седели до късно да гледат финала и това е първата им Евровизия. Здрависват се с мен. Това много ме радва, защото до определена степен възвръща интереса към Евровизия във Великобритания. Това е страхотно. Когато аз гледах Евровизия като малко дете, този конкурс донесе много радост в живота ми. Надявам се да стане отново така за тези, които го гледат и днес със семействата си. В крайна сметка за това става въпрос – да се събереш със семейството си и да гледате заедно телевизия.

Време е да поговорим и за следващите проекти, които очакваме от теб, след този толкова впечатляващ успех и песен на „Евровизия“. Какво следва след космическото приключение. 

·  Подготвям се да пея пред кралицата за юбилея ѝ. Не мога да повярвам дори, че казвам гласно нещо такова. Точно преди да говоря с вас, приключих разговор, където отново обсъждахме сценичното представяне и всичките детайли. Почти е наново като планирането за Евровизия. 

И нека да завършим с пожеланието ти към българските слушатели на Националното радио и особено към тези, които са гласували за теб и песента „Space Man" на „Евровизия“.

·  Искам да поздравя Intelligent Music Project за прекрасното им представяне. Тяхната сценична визия и песента им са невероятни. За всички в България, не само за тези, които гласуваха за Евровизия, но и за тези, които по време на локдауните подкрепяха мен и клиповете ми в Тик-Ток и Инстаграм – благодаря ви толкова, толкова много! Аз наскоро се прибрах вкъщи от кратко посещение в България и беше великолепно. Хората са страхотни и нямам търпение да се върна. Надявам се да можете да дойдете на мой концерт, за да пеем всички заедно.

Sam Ryder вярва в присъствието на извънземни и в един период дори иска да стане астронавт. Той е убеден, че като дете е видял НЛО, когато бил на Хаваите. Питам Сам Райдър планира ли пътувания в космоса, може би на една от новите туристически совалки? 

·  Определено, трябва да отида! Чакам си билета! 

Това разказа специално за „Евробокс“- Сам Райдър от Обединеното кралство, който беше представителят на страната в тазгодишното издание на конкурса за песен „Евровизия“. Интервюто можете да чуете от аудиофайла тук.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27