Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предупреди Турция да се въздържа от офанзива в Северна Сирия

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се надява Турция да се въздържи от поредна военна офанзива в Северна Сирия, заяви днес говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова, цитирана от "Франс прес".

Тя изрази мнение, че ако турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си да увеличи площта на дълбоката 30 километра зона за сигурност отвъд границата на Турция със Сирия, това ще доведе до опасно влошаване на и без това сложната ситуация в тази държава.

Ердоган определи като цел на такава бъдеща операция борба срещу въоръжените формирования на сирийските кюрди, които смята, че са едно цяло с обявената за терористична организация ПКК - Кюрдската работническа партия.

Русия смята, че проблемът на Турция може да бъде решен, само ако във въпросните територии бъдат допуснати войници на режима на Башар Асад в Дамаск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
паднал клон

Среднощна буря в София, екипи отстраняват счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:03

Няма щети след силната буря в Русе в четвъртък

Силната гръмотевична буря, която премина снощи над Русе, не е нанесла щети.  Падналият дъжд е 10,5 литра на квадратен метър при среднодневна норма за месец юни от 7 литра на кв.м. Дъждът беше придружен от гръмотевици и шквал, който е достигал скорост от 86 километра в час.  За 29 минути по време на бурята температурите са спаднали с..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 07:57

САЩ, Франция и Израел ускоряват усилията за намаляване на напрежението между Тел Авив и "Хизбула"

Лидерите на страните от Г-7 ще продължат годишната си среща на върха. Въпросът за прекомерния индустриален капацитет на Китай и подкрепата на Пекин за Русия, както и растящата нелегални миграция, ще бъдат центъра на разговорите днес. В първия ден от срещата на върха водеща тема беше Украйна. Съединените щати, Франция и Израел са се договорили..

публикувано на 14.06.24 в 07:54

87 стълкновения е имало в района на Краматорск в Украйна

Украинската армия съобщи, че ситуацията остава напрегната в района на Краматорск, където през вчерашния ден е имало 87 стълкновения. Напрежение има и на Кураховското направление.  В Харковска област продължават боевете край Волчанск.  Най-тежко остава положението край Покровск, в Донецка област, където руснаците над 30 пъти са се опитали..

публикувано на 14.06.24 в 07:48

Протест в понеделник срещу движението на камиони през прохода "Петрохан"

Протест срещу свободното движение на тежкотоварния трафик през прохода "Петрохан" от юни, понеделник, готвят от партия "Възраждане".  Представители на партийните структури от Берковица и Монтана ще протестират днес от 18:30 на разклона за град Вършец в местността Чапраза.  Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро..

публикувано на 14.06.24 в 07:31
Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров

Протест в София с искане за оставката на министъра на околната среда

Протест с искане на незабавната оставка на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров ще се проведе пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Протестът се организира от сдружение "Балканка" и е под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!".  От сдружението припомнят замърсяванията на река Драговищица..

публикувано на 14.06.24 в 07:27