Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каспер Рууд на финал срещу Рафаел Надал в Париж

Каспер Рууд
Снимка: БГНЕС

Каспер Рууд се класира за неделния финал на Откритото първенство на Франция по тенис срещу испанеца Рафаел Надал. 

В полуфиналите норвежецът победи с 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 хърватина Марин Чилич и ще се опита да спечели първата си титла от "Големия шлем".

И докато за 36-годишния испанец това ще бъде 30-и финал в турнирите от "Шлема" и 14-и на "Ролан Гарос", за 23-годишния Рууд това ще бъде първи подобен мач в кариерата. Не само това - Рууд е първият норвежец изобщо, който ще играе във финал на някой от четирите най-големи тенис турнира в света.

Достигането до мача за титлата обаче не се оказа напълно безпроблемно за младия норвежец. Той се сблъска с много агресивната игра на Чилич в първия сет, което даде предимство на хърватина. Бившият шампион от Откритото първенство на САЩ направи два пробива и поведе след 6:3.

В началото на втория сет Чилич бе съвсем близо до нов пробив, но Рууд отрази тази възможност и веднага след това на свой ред направи брейк за 2:1.

Това напълно обърна хода на мача и макар Чилич да не позволи разликата да нарасне до края на втория сет, в третия и четвъртия на корт "Филип Шатрие" имаше само един играч в лицето на Рууд, който затвори срещата за 2 часа и 57 минути игра.

В третия сет играта бе спряна за около 15 минути, тъй като млада жена се появи на корта и се завърза със свински опашки за мрежата, но и това не разстрои темпото на норвежеца.

Класирането за финала на "Ролан Гарос" гарантира на Рууд, че от понеделник той ще се изкачи от осмо на шесто място в световната ранглиста, а от 13 юни ще напредне и до пета позиция.

До момента Каспер Рууд и Рафаел Надал никога не са играли официален мач помежду си, макар и много често да тренират заедно.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1, 2, 3... 13-а титла за Лудогорец

Лудогорец стана шампион на България за 13-ти пореден път, след като победи ЦСКА с 3:1 у дома в дербито от 32-ия кръг на Първа лига, съобщи БГНЕС. Пред своите фенове в Разград "орлите" доказаха, че отново са без конкуренция в България и надвиха "червените", за да ликуват със златните медали. Лудогорец имаше нужда от една точка на "Хювефарма Арена", за..

публикувано на 11.05.24 в 21:38
Джеймс Мадисън от Тотнъм получава поздрави от публиката след края.

Тотнъм изхвърли Бърнли, Лутън също отпада от Висшата лига

Отборите на Бърнли и Лутън се сбогуваха с Висшата лига само един сезон, след като заедно с Шефилд Юнайтед спечелиха промоция. Кръг преди края на сезона в английския елит Шефилд и Бърнли са сигурни изпадащи, докато има само теоретичен шанс да остане. "Шапкарите" трябва да победят в последния кръг като домакин Фулъм, като наваксат 13 гола изоставане..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов отпадна на полуфинал в Маутхаузен

Българският тенисист Димитър Кузманов отпадна в полуфиналите на турнира на клей от сериите "Чалънджър" в Маутхаузен, Австрия с награден фонд от 121 хиляди евро, информира БТА. Пловдивчанинът, който е на 260-о място в световната ранглиста, отстъпи на намиращия се със сто позиции пред него Йозеф Ковалик от Словакия със 7:6(10), 3:6, 0:6 след точно два..

публикувано на 11.05.24 в 20:28

Арда спечели точките срещу Ботев (Пловдив)

Арда Кърджали постигна победа след обрат с 2:1 над гостуващия Ботев Пловдив в мач от 33-ия кръг от българския шампионат.   Гостите, които в следата на следващата седмица ще играят финал за купата на България срещу шампиона Лудогорец, имаха аванс на полувремето, но допуснаха обрат след почивката.  Ботев Пловдив поведе в резултата в 32-ата минута,..

публикувано на 11.05.24 в 20:24

Стилияна Николова спечели многобоя на държавния шампионат

Стилияна Николова от клуб Илиана спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика категория "Елит" и приз "Мария Гигова" в София. Николова събра 141.975 точки (37.500 на обръч, 34.725 на топка, 34.600 на бухалки и 35.100 на лента). Вчера тя игра с обръч и топка, а днес с лента и с бухалки, където допусна грешки...

публикувано на 11.05.24 в 20:06

Трета етапна победа за Тадей Погачар в Джирото

Лидерът в генералното класиране в Обиколката на Италия Тадей Погачар от отбора на Обединените арабски емирства постигна третата си етапна победа в състезанието. В осмия етап той измина най-бързо 152-километровата дистанция от Сполето до Прати ди Тиво, като финишира за 4 часа, 2 минути и 16 секунди. Словенецът, който спечели и вчерашния индивидуален..

публикувано на 11.05.24 в 18:38
Магомед Рамазанов спечели пета олимпийска квота в борбата

Магомед Рамазанов спечели пета олимпийска квота в борбата (обновена)

Магомед Рамазанов е петият олимпиец за българската борба, след като националът на 86 кг свободен стил направи фантастичен турнир на квалификациите в Истанбул и спечели квалификационния си мач срещу световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе (Грузия) в заключителните секунди на схватката. Рамазанов е първият олимпиец за България в..

публикувано на 11.05.24 в 18:28