Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Г-н Панделкин – строител на съвременна България

Един от любимите ми разкази на Иван Вазов се казва "Истинският прогресист". Разказва се за г-н Панделкин, който е "человек модерен", рожба на изменчивите обстоятелства, но имат ли те край в България, пита се Вазов. В първите години след Освобождението руският нихилизъм потича бързо насред общественото мнение и тогава Панделкин празнува трагичната смърт на Царя Освободител. Скоро обаче нихилизмът се изпарява, а Панделкин с напредничавата си природа не може да остане в застой. Когато се суспендира Конституцията и руският офицер Ремлинген, министър на вътрешните работи, върлува из Северна България, Панделкин като околийски началник засвидетелства пред Батенберг народното доволство от унищожението на Търновската конституция. Но времето върви бързо и Панделкин се заема да спасява Съединението със същия бич, даден му от Ремлинген срещу Търновската конституция. В Сръбската война г Панделкин не взема участие, пише Вазов, "по едно дълбоко убеждение, че целостта на кожата му е необходима за щастието на България". Той започва да списва вестник, с който поддържа огъня на патриотизма в душите на българите.

По-нататък Панделкин ту звънливо крещи русофилско ура пред балкона на руското консулство, ту както се изразява Вазов, "минувайки през разни фази", верен на постоянния прогрес, удря камшици на своите другари, онези от овациите "пред руското консулато". Той вика пред балкона на Стамболов "ура" на 17 май 1894 г. и "долу!" на 19 май. При режима на Стоилов, пише Вазов, Панделкин е "изгонен от служба за някаква си незначителна кражба от няколко хиляди лева, една мизерия просто!", и какво да прави, става социалист. Тая жадна за прогрес душа, обаче, скоро съзира, че това течение не е за него, понеже социалистите го хранят само с книги, затова решава да услужва на либералното правителство. И докато довчера се е борил срещу твърде либералната Конституция, то сега вече пази "Конституцията от посегателството на тъмната селска тълпа!". Но "либералното правителство се смени от сегашното...", пише Вазов. А г-н Панделкин е прогресист, не може да се връща назад и продължава все напред. "Той пак спасява България", завършва разказа си Иван Вазов.

Откакто "Продължаваме промяната" е на власт, все се сещам за този разказ на Вазов. Някак много бързото "ура" за хора, внезапно появили се отнякъде, които недодялано ни обясняват как само чрез тях прогресира държавата, ме кара да се страхувам, че имаме проблем от областта на колективното несъзнавано и архетипа на българския народ, проблем на общата ни българска природа. Има нещо много по-страшно от Алековия бай Ганьо, от Вазовия г-н Панделкин, конюнктурни персонажи, от които изначално е изградена българската обществено-политическа среда.

И по-страшното е, че България винаги започва отначало. Нали всички ние можем да си представим как Батенберг пристига в България с руски военен кораб и започва да управлява, въпреки че е само на 22 години и няма никакъв управленски опит. А българската държавност тепърва трябва да се изгражда. И тогава, както и сега, великите сили избират, ние участваме само с емоции и търпеливо чакаме да разберем какво ще се случи... 

Ситуацията след Освобождението на България е описана прекрасно от Константин Иречек, просветен министър, директор на Народната библиотека, историк, философ, професор в университетите в Прага и Виена. Този изучен чех рисува натуралистична картина на българския политически елит, където безчинстват безпросветността, завистта, шуробаджанащината. Самият Иречек е поканен да стане български министър, защото на България са нужни умни хора, каквито тя няма по онова време. И точно, когато царска България успява да изгради знаещ и можещ елит, идва комунистическият преврат през 1944 г.

Новата власт практически унищожава образованата, експертната и знаещата класа. Работниците и селяните, които не понасят елитарни умове, загниващото буржоазно изкуство, се захващат да създават една друга България. След 45 години, точно когато разботническо-селската комунистическа власт вече е изградила някакъв свой елит, образовала е децата си, системата отново се променя. Комунистическата власт разхвърля държавните богатства в ръцете на подбрани хора, които обаче никога не са били капиталисти, бизнесмени, предприемачи. Вече 30 години живеем в действителността, произведена от назначените елити, които трябваше да демократизират България. Да произведат следващ по-перспективен формат на българската държава.

И ето ни днес в разгара на дейността на Вазовите прогресисти, които отново и за пореден път ще спасяват България, представяйки всяка своя грешка за небивал успех. Всичко започва отначало, както винаги в нашата история, и България пак трябва да почака докато тези, които ни управляват, се научат да ни управляват. Както беше констатирал Иречек: "Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдещността на Отечеството си". Квази-разбирането, че идват новите, които ще ни спасят от старите, затрива тази държава. Властта изисква приемственост на интелигентното усилие и добросъвестност.

Но от всичко най-много България има нужда от обич. От обичта на властниците си. Обичта на неопитния би могла да си набави експертност. Вместо обич обаче имаме единствено схеми за източване. Исторически така сме сложени, че преминаваме като лунатици над бездните без особен страх, но когато ни разтърсят, вместо изгревът да озари събуждането ни, всеки път стреснати пропадаме на дъното. Казваме си, "ааа, това е ново дъно, различно от предишните дъна, поне го пробвахме, сега вече знаем, че и тези не стават". Това е нашият вечен компромис за настоящето. Само че настоящето изгражда бъдещето. Приемствеността във властта е всъщност мост към бъдещето. Дъната, в които пропадаме, се прескачат с мостове. Това е интелигентният, съзидателен начин. Но както умно ни шаржира Вазов, ние сме "прогресисти", бързаме напред, взривяваме всичко, сглобено преди нас, и започваме отново, и отново. Затова България е красива и тъжна. Защото е вечно скарана, сърдита на миналото си, лишена от вътренационална свързаност. Страна, която не е достатъчно обичана...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Премиерът Димитър Главчев вчера е предложил на президента Румен Радев самият той да поеме поста на външен министър. Това заяви самият Главчев в Козлодуй.  Служебният министър-предедател поиска смяната на назначения от самия него Стефан Димитров преди няколко дни, като поиска смяна със зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обаче отказа..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната европейска граница в област Еврос е силно охранявана и защитена, заяви заместник-председателят на..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Защо не успя Олаф Шолц да убеди Китай да повлияе на Русия за изтегляне от Украйна

"Китай е готов да вдигне ограниченията за внос на телешко месо и ябълки от Германия, а в отговор очакваме Германия да допусне повече високотехнологични продукти на своя пазар". Това заяви китайският премиер Ли Цян, след като прие германския канцлер Олаф Шолц. Хранителни стоки срещу електроавтомобили - това е конкретният резултат от тридневната..

публикувано на 20.04.24 в 11:17