Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев от ПП:

Ако актуализацията на бюджета не се приеме, от 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 6,1%

| обновено на 10.06.22 в 18:43
Искрен Арабаджиев в НС
Снимка: БГНЕС

В присъствието на депутати от всички парламентарни групи парламентарната Комисия по труда и социалната политика одобри на първо четене проектите за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване и в държавния бюджет.

Предвижда се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10 процента, като към тях ще се добавят и Covid добавките от 60 лева.

Промените в държавния бюджет бяха одобрени с 12 гласа "за", 0 "въздържали се" и 8 гласа "против", като против гласуваха депутатите от ДПС, ГЕРБ и "Възраждане".

Измененията в бюджета на Държавното обществено осигуряване минаха с 14 гласа "за", а 9 депутати от ГЕРБ и ДПС гласуваха с "въздържал се".

Одобрените текстове предвиждат от първи юли минималната пенсия да се увеличи от 370 на 467 лева, а максималната да стане 2000 лева, вместо досегашните 1500.

60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите, които ще бъдат отпуснати след първи юли. От първи октомври максималната пенсия ще се повиши на 3400 лева, а пенсиите, отпуснати до края на миналата година, ще се преизчислят по така нареченото модифицирано Швейцарско правило.

Вчера Бюджетната комисия в парламента също одобри промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Комисията обаче отхвърли актуализацията на държавния бюджет. С 11 гласа "за", осем "против" и три "въздържал се" - на партия "Има такъв народ", актуализацията на държавния бюджет не бе одобрена от ресорната комисия.

Ако промените в бюджета не бъдат приети, от първи юли пенсиите ще бъдат увеличени само с първоначално заложените 6,1 процента - това предупреди по-рано днес председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната":

"За момента имаме заявки от политическите групи, че ще успеем да приемем бюджета до края на месеца, така че антикризисните мерки и социалните плащания да могат да влязат в сила от 1 юли. Ако попаднем в хипотезата, че нямаме изобщо приет бюджет, по отношение на ДОО имаме заложени 6,1 % увеличение на пенсиите с бюджета от февруари месец, който приехме, но тук трябва да кажа, че това означава реален спад на доходите на пенсионерите, тъй като и Covid добавките ще отпаднат, и увеличението няма да е достатъчно, за да компенсира това намаляне“

За да може пенсионерите да получат още с пенсиите си през юли предвиденото с актуализацията повишение, промените в бюджета трябва да бъдат гласувани до 27 юни. В противен случай или ще има втора дата на плащане през юли, или повишението ще бъде получено с плащането на пенсиите за август, каза още Арабаджиев.

Заместник-председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов от ДПС също коментира хипотезата какво ще се случи, ако парламентът одобри само промените в бюджета на общественото осигуряване, но не и тези в държавния бюджет:

„В Закона за публичните финанси има един член 109-и, който казва, че Министерският съвет по предложение на ресорните министри, на първостепенните разпоредители на бюджетни кредити, ако няма нарушение на бюджетното салдо, може да направи компенсирани промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Но при всички положения това ще създаде едно голямо напрежение в бюджета на държавата“, отбеляза Хасан Адемов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите фукции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите членове,..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

По-рано премиерът Димитър Главчев изрази разочарование, че отговорната за разчистването на терена фирма не е работила през последните дни: "Тоест, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как може те да бъдат бламирани, защото разбрах, че днеска вече са предприети такива дейности. До последния ден, до който е това служебно..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16