Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ковачевски: ЕС да започне възможно най-бързо преговори с РСМ за членство

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Македонският премиер Димитър Ковачевски заявява в интервю за телевизия "Ал Джазира", че Северна Македония има ясна цел и това е започване на преговори с Европейския съюз, предаде БТА.

В интервюто той казва, че "заложник на това вето е и Албания".

"Трябва възможно най-бързо да се отвори процесът на преговори за Република Северна Македония, а също и за Албания. Нека не забравяме, че заложник на българското вето, освен нашата държава, е и съседната Република Албания за започването на преговорите. И когато тази наша позиция бъде приета от всички членки на Европейския съюз, тогава трябва да се състои първата междуправителствена конференция с ЕС".

Ковачевски подчерта, че Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори. По думите му македонското законодателство е хармонизирано с европейското повече от 45%.

Той отбеляза, че договорът за добросъседство с България е основата за решаване на проблемите.

"Смятам, че историческата комисия не е нещо ново между Република България и Република Северна Македония, напротив. Такива исторически комисии съществуват между Германия и Полша, например, съществува между нашата държава и Гърция, която все още работи. Впрочем ключово е за такива комисии е тяхната работа да не се инструментализира и да не се политизира едностранно".

Часове преди това в Солун, на срещата на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, Ковачевски подчерта, че отварянето на процеса на евроинтеграция трябва да стане през юни под френското председателство и без допълнително отлагане.

БНР подкасти: