Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5600 украинци вече работят на трудов договор

Това е най-високият процент интегрирани бежанци, който България е постигала в новата си история

От началото на войната в България са влезли над 330 000 украинци. В пика на кризата в държавата бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата в България пребивават около 78 000 все още са в страната. Около половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата хуманитарна програма. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Над 5600 са наетите на трудов договор украински граждани с временна закрила в България, което представлява над 15% от работоспособното население от бягащите от войната в Украйна. В тази бройка от над 5600 души не влизат наетите на граждански договори и тези в изпитателен срок и, въпреки това, това е най-високият процент интегрирани бежанци, който държавата е успявала да постигне в най-новата си история и то само в рамките на 3 месеца.

Наетите са разпределени в почти всички области на страната, в 20 сектора от икономиката в 9 различни професионални направления.

Работните сектори се разгръщат в следните посоки: от хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности до строителство и професионални дейности и научни изследвания и IT. Още в началото на кризата IT секторът заяви, че се нуждае от около 30 000 кадри, а текстилната промишленост може да поеме около 20 000. В различните браншове вече има назначени украинци като ръководители, специалисти, техници, помощен и административен персонал, както и хора с професии, не изискващи специална квалификация.

Допълнителни мерки за заетост:

От 6 юни Агенцията по заетостта стартира програма, с която да подпомогне украинските бежанци с временна закрила у нас. По 356 лв. за 3 месеца ще бъдат предоставени за наеми и режийни разходи на украински граждани, които са започнали работа в България. Освен това държавата ще осигури на работодателите наемащи бежанци минимална работна заплата и осигуровки за същия срок. Парите са осигурени от ЕС по проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

В периода на субсидираната заетост работодателите ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протести в Ерусалим с призив за оставка на правителството

Израелската армия заяви, че скоро ще постигне всички цели на офанзивата си в град Рафах. А хиляди демонстранти излязоха по улиците на Ерусалим с призив за оставка на правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет В изявлението на Израелските сили за отбрана се казва, че вече са унищожени..

публикувано на 18.06.24 в 07:30
Преговорният екип на ГЕРБ-СДС - Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност. Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС, след като ПП-ДБ и "Възраждане"..

публикувано на 18.06.24 в 07:28
Борис Джонсън

Борис Джонсън зове с писма британците да гласуват за Консервативната партия

Във Великобритания десетки хиляди писма, подписани от бившия премиер Борис Джонсън, ще бъдат изпратени през седмицата до избирателите с призив да гласуват за Консервативната партия, за да предотвратят идването на власт на лейбъристите и да избегнат заплахата, която представлява партията на Найджъл Фарадж „Реформирай Обедиенното кралство“, съобщи..

публикувано на 18.06.24 в 03:55

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в ЕС през следващите 5 години, завърши без резултат.  "Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен..

публикувано на 18.06.24 в 03:15

Известен британски актьор пострада след падане от театрална сцена

Известният английски актьор сър Иън Маккелън беше откаран в болница, след като падна от сцената в централен лондонски театър. 85-годишната звезда от „Властелинът на пръстените“ е участвал в бойна сцена по време на продукция по първите две части на Шекспировата пиеса „Хенри Четвърти“. Свидетели разказаха за медиите, че той е загубил равновесие на ръба..

публикувано на 18.06.24 в 02:51

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова. От Министерството на регионалното развитие се изразили готовност за реални действия за облекчаване на летния туристически сезон. Стартът на планирания двугодишен основен ремонт на..

публикувано на 17.06.24 в 23:04
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59