Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: След тази неделя Франция ще бъде доста променена

Тони Николов
Снимка: БГНЕС

"Особеност на френските парламентарни избори е, че вторият тур е чисто мажоритарен. Това са трима кандидати от първите три политически сили. Затова ще има силна мажоритарна битка на всяко едно от тези три места. Затова резултатът е трудно да бъде прогнозиран".

Това каза пред БНР Тони Николов, журналист и философ, главен редактор на портал "Култура". И очерта три възможни сценария:

"Първата възможност е Еманюел Макрон да достигне заветните 289 места в Националното събрание. Вторият е да не му достигнат 19-20 гласа и тук не е задължително да има съжителство. Третият вариант е Меланшон взима повече места, отколкото се очаква, по никакъв начин не може да се конструира мнозинство и тогава ще трябва да има съжителство, и да номинира своя политически опонент за министър-председател. Макрон ще направи всичко възможно Меланшон да не е министър-председателят. Това е въпрос на решение на французите на втория тур".

В предаването "Събота 150" журналистът допълни, че фигурата на Макрон е интересна с това, че олицетворява най-проевропейския образ на политик и човек с огромни амбиции на "силна Франция в силна Европа".

"Всичко това след утрешния ден може да изглежда по друг начин, да не бъде в тази светлина и в тази динамика. Тогава Европа ще бъде с друга тяга".

Според него ниска избирателна активност може да се отрази върху резлутатите на Меланшон и на Льо Пен:

"След тази неделя Франция ще бъде доста променена и с решаваща стъпка, която трябва да извърши напред".

Интервюто с Тони Николов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН обсъжда днес в Ню Йорк резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. Инициативата е на Германия и на Руанда, чийто проект предвижда още да бъде осъдено отричането на масовото избиване на 8000 босненски мюсюлмани от армията на..

публикувано на 23.05.24 в 17:45
ген. Олександър Сирски

Тежки сражения се водят в Донбас

На брутален ракетен бараж е била подложена днес Харковска област в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Най-тежките боеве обаче се водят в Донбас, заяви главнокомандващият генерал Олег Сирски. Русия твърди, че си е върнала там контрола върху още едно село - Андреевка. Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за..

публикувано на 23.05.24 в 17:34
Вадим Шамарин

Заместник-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за подкуп

По обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери беше задържан заместник-началникът на генералния щаб Вадим Шамарин. Военен съд го остави в ареста за два месеца. Вадим Шамарин е четвъртият руски генерал, който влиза в ареста в рамките на един месец. На 24 април и на 14 май по обвинения в корупция бяха задържани съответно..

публикувано на 23.05.24 в 17:26
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Изборите са пълни с изненада

" Тези избори ще бъдат изненадващи, защото е много трудно да се предположи колко избиратели ще отидат да гласуват. Това прави прогнозните резултати доста несигурни. Каква ще е подредбата, с изключение на първия, не е ясно. Каквото ние направим на 9-и юни, това ще бъде резултатът . И това твърдение сега е по-вярно от всеки друг път. Това прави..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
На кръстовището на столичните улици

На 21 юни делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека в София, започва по същество

Делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен преди 8 месеца на пешеходна пътека на столичната улица " Шишман", започва по същество на 21 юни. След като изслуша страните, Софийският градски съд прие, че няма основание обвинителният акт да бъде връщан. Първите, които ще разпита съдът, са близките на детето. Нов опит за старт на..

публикувано на 23.05.24 в 17:02

ЖП гарата в Казичене е недостъпна след вчерашния дъжд в София, влаковете не спират на нея

Няма достъп до ЖП гарата в Казичене заради вчерашния дъжд в София и влаковете не спират на гарата.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Казичене, Кривина, Долни Богров, квартал „Христо Ботев“ и квартал „Слатина“ са сред най-пострадалите населени места в София след вчерашния дъжд с градушка. Всички служители на столичната..

публикувано на 23.05.24 в 16:33

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на БАН до пл. Народно събрание. Репортаж на Андрей Борисов: Тържеството беше открито с приветствие..

публикувано на 23.05.24 в 16:00