Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев:

Полегнал ми Слави на диванчето, бурлаците пъшкат на Волга

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Полегнала е Тодора, драги слушатели, като Слави Трифонов на диванчето си.

Момата Тодора от народната песен полегнала под маслиново дръвче и сънувала някакъв умно-красив младеж. Обаче вятърът подухнал и събудил момата, баш когато сънувала най-хубавото.

И се ядосала мома Тодора, и казала на вятъра, че не постъпва коректно:

Ветре ле, ненавейнико,

сега ли намери да вееш!

Слави Трифонов и той си беше заспал на диванчето, ала някакво течение го събуди, той се надигна в лошо настроение и разтури коалицията.

Ох, вика Слави Трифонов, боли ме кръстът, но аз съм по призвание теглич - изтеглям си министрите от правителството. И с такава физиономия го каза, все едно като бурлаците по Волга тегли плавателен съд срещу течението.

Виждали сте я тази картина - “Бурлаци на Волга” от Иля Репин. Тия бурлаци са някакви крепостни селяни, заети с най-тежкия труд в плавателното дело. Тежък крепостен труд на безправни хора.

Слави си изтегли министрите и смени настройките на депутатите си - вече, кай, няма да си играем с тия управляващи, ще си играем с чекмеджета, копейки и сараи.

Но един от министрите, които ги изтеглиха заедно с няколко депутати казаха: ние пък не сме бурлаци, ние сме самостоятелни и независими граждани със свое политическо гледище. Няма пък да изпълняваме прищевките на един самозабравил се диктатор с гола кратуна.

Сега отцепниците и закрепостените са врагове, наричат се едни-други - предатели!

Слави сигурно доста се е учудил, когато са му се изплъзнали тези няколко човека. Той изглежда като човек, който не е свикнал да му се противоречи. Актьорите и сценаристите в неговата малка империя всички са като пружинки, дресирани до съвършенство.

И сега някакви хайлази - не изпълняват разпореждания, сякаш са някакви мажоритарни личности.

Аз не съм авторитарен тип, но си представям. Ако съм свикнал да ми следят настроенията, да ми изучават странностите, да ми формулират мислите и да ми изпълняват прищевките - много бих се ядосал на персонала, че си позволява либерални глезотии.

Отпуснеш ли ги селяните и работниците, току-виж вдигнали някоя революция!

Руските царе Романови така му отпуснаха края - Александър Втори освободи селяните, после освободи българите и след него съвсем се оплеска работата - народоволци, болшевики и какви ли не метежници разпиляха империята.

Сталин позакрепи нещата и въведе ред. Върна империята долу-горе в реални граници, но после дойде Бай Михаил Горбачов - и той с някакви либерални глезотии изтърва работата. Счупи се съветската империя като прасенце-касичка, сега Владимир Путин се опитва да я възстанови. И пъшка в Украйна като някакъв бурлак, дето дърпа потънал крайцер.

Путин като бурлак - това не е произволно сравнение. Той сам преди години се беше описал като “роб на галера”.

Аз, вика, в това президентство работя като роб на галера.

А впрочем Путин като по-млад също беше либерален елемент.

И Слави беше либерален тип, даже се обличаше като жена, за да полегне като Тодора в някой сатиричен скеч.

Путин май не се е обличал като жена, но и той си беше либералюга.

Наскоро гледах един филм от 1996 г. с младия Путин - не можах да го позная!

Една от темите на филма е - как да направим така, че никога повече да не се повторят Сталиновите репресии от 30-те години на миналия век.

Тогава в руското общество все още има консенсус, че такива неща не бива да се случват отново. Както и в нашето общество дълги години имаше консенсус, че лагерите в Белене, Ловеч и Скравена никога не бива да се повторят.

Путин по онуй време - 96-а., още не е сънувал, че един ден ще се мери със Сталин и Петър Първи.

И в този филм младият Путин говори пред камерата как опасността от реставрация на тоталитаризма тупти в самото сърце на общество:

“На всички нас ни се струва - казва младият Путин, - и на мен даже ми се струва, че ако се наложи здрав ред с твърда ръка, всички ние ще заживеем по-комфортно и по-безопасно. Но в действителност този комфорт много бързо ще се изпари. Защото тази твърда ръка много бързо ще ни хване за гушата. И това нещо веднага ще го усетим на собствения си гръб и на гърба на нашите близки”.

Това изрича Путин през далечната 96-а и още подобни либерални сказки - как при демокрацията няма такива жестокости и колко е хубав либерално-демократичният строй на обществото.

Но ето че мина някоя и друга годинка - в Русия Сталин е напълно реабилитиран, а в България има хора, които открито заплашват с новото “Белене” и новия Народен съд. Понеже много се отпуснахме с тия либерални глезотии.

Песните за “Белене” и новия Народен съд ги пеят новите политически съучастници на Слави Трифонов от “Възраждане”.

А Слави, полегнал като един Бай Тодор на диванчето, все едно е в кабинет на психотерапевт. И от време на време се надига, само колкото да изкряска:

Абе нещо ми е напрегнато

в главата, в краката, къде ли не!

Я изкарай, Ганьо, говедата,

да ги водим на лагера в Белене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40