Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Битка за Лисичанск в Луганска област, Зеленски иска още въоръжения

| обновено на 27.06.22 в 12:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски ракети поразиха украинската столица Киев, докато лидерите на Г-7 обсъждаха нови санкции срещу Русия в Германия. На изток битката е в град Лисичанск - последният голям град под контрола на украинците в Луганска област.

Украинският президент Володимир Зеленски, който днес участва чрез видеовръзка в срещата на Г-7, поиска още оръжия от Запада. Той поиска системи за противовъздушна отбрана, помощ за износа на зърно, още санкции срещу Русия и помощ във възстановяването на страната.

Руските удари в Украйна стават по интензивни на фона на срещата на лидерите от Г-7 в Германия и в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид утре. 

Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска, Николаевска и Одеска област. В Донбас след падането на Северодонецк сраженията са фокусирани около Лисичанск. 

След 3-седмично затишие руски ракети вчера отново се прицелиха в столицата Киев. От украинската армия съобщават, че са изстреляни 6 ракети с далечен обсег от бомбардировачи от Каспийско море, на 1000 километра от целта. Ударен е многоетажен блок в близост до детска градина.

В традиционното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е ранено 7-годишно момиче, а баща му е убит при руската атака. Ранени са още 5-ма души. Русия отрече да е поразявала цивилни цели, според Москва атаката е насочена срещу оръжейния завод "Артьом" в района на Киев.

Зеленски поднови призивите си за въоръжена помощ.

"Имаме нужда от мощна противовъздушна отбрана - модерна, напълно ефективна, за да се защитим от ракетите. Говорим с нашите партньори за това всеки ден. Забавяне на прехвърлянето на оръжия към нашата страна, всякакви рестрикции, всъщност са покана за Русия да нанася удари отново и отново. Окупаторите, тези терористи, трябва да бъдат бити с пълната ни сила, за да не си помислят, че могат да ни оказват натиск и да надиграят някой."

На изток руски медии съобщават, че проруските сепаратистки сили вече са влезли в град Лисичанск. От украинската армия признават, че се използва артилерия в опит градът да бъде откъснат от юга, но не споменават улични боеве със сепаратисти. Губернаторът на областта призова всички цивилни да се евакуират от Лисичанск. 

Руската агенция ТАСС съобщава, че руските сили и проруските сепаратисти са влезли от 5 посоки в Лисичанск и обръчът около украинските бойци се затяга.

В събота падна другият голям град в Луганска област - Северодонецк.

Руската агенция Новости цитира представител на сепаратистите, че от химическия завод "Азот" са евакуирани 250 души, сред тях и деца.

Русия нанесе ракетни удари и близо до град Черкаси в Централна Украйна. Загинал е един човек, поразен е мост, който свързва западните области с източните зони на бойните действия, казаха украинските власти.

Украинската агенция УНИАН съобщи за руски ракетен удар и в Одеска област, при който са пострадали шестима души, сред които и дете.

Руската армия ще се опита да превземе и източния град Изюм, където последната седмица има интензивен обстрел. Това показва последният анализ на бойните действия на британското министерство на отбраната.

Над 100 тела са били намерени сред останките на разрушена сграда в южния град Мариупол, съобщи съветник на кмета. Руските сили превзеха пристанищния град преди около месец.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39