Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моралът е доброто" - изложба и документален филм за Кристиан Таков

Веселин Диманов
Снимка: Силвия Великова

Авторски фотографии на покойния доц. Кристиан Таков от различни периоди ще бъдат показани от 11 юли на Моста на влюбените до НДК в София. Изложбата се нарича "Моралът е доброто".

"Ще бъдат съпроводени с негови мисли, които много ярко акцентират и върху ситуацията днес, пък и обвиват самия кадър смислово. Ще видим и портрети, и пейзажи, но най-важното според мен са думите", каза пред БНР 33-годишният Веселин Диманов, един от организаторите на изложбата.

С Таков той се е запознал през 2016 г.

"Аз му писах във Фейсбук, той каза веднага "да", идеята беше да поговорим 30-40 минути, говорихме два часа и повече, отвъд политическото, минахме през културата, през различни неща, които го мотивират."

Диманов работи и по едноименен на изложбата 90-минутен документален филм за юриста.

"В основата на целия филмов разказ е неговата майка (оперната изпълнителка Галя Йончева). Тя в себе си е съхранила спомените и важните акценти от живота му. Тя ни се довери, че ние можем да съхраним нейните спомени, да ги обвием в един филм, да претворим живота му в документален филм."

До момента са проведени 34 интервюта с колеги, приятели, журналисти, общественици, предстоят още няколко, уточни Веселин Диманов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

ЦИК все още смята, че трябва да се унищожат неизползваните изборни ролки от местния вот в София

Централната избирателна комисия продължава да смята, че Столична община трябва да   унищожи неизползваните от предходните два избора ролки със специализирана хартия за бюлетините от машините. Темата бе коментирана на днешното заседание на комисията. Казусът продължи да се коментира и те са от ЦИК, след като Столичната община отново отказа да..

публикувано на 07.06.24 в 19:42

Правителството отпуска до 1 млн. лв. за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ

До 1 милион лева ще бъдат отпуснати с постановление на Министерския съвет за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщи   служебният премиер Димитър Главчев. Средствата ще бъдат за кувьоз за новородени, за преносима апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород и за система за планинско..

публикувано на 07.06.24 в 19:25

Израелските войски продължават масирания обстрел по селища в Ивицата Газа

Ден след бомбардировката на училището в бежанския лагер Нусейрат, израелските войски продължиха масирания обстрел по суша, въздух и вода по околните селища в Ивицата Газа, съобщава Франс прес. Броят на жертвите от палестинска страна - точно 8 месеца след кървавото нападение на "Хамас" над Израел - вече надхвърля 36 700. Израелските военни съобщиха днес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:51
Дани Милев

Дани Милев: В България няма правила за шоубизнес

В България няма правила за шоубизнес. Това каза пред БНР музикантът Дани Милев, гост в бизнес рубриката на предаването "РадиоТочка". "Всеки бизнес има правила, които да се спазват. За да може шоубизнесът да се нарече бизнес, трябва да се спазват някакви правила. Лошото е, че в България няма правила за шоубизнес. ... Тук този вид шоубизнес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:36

ООН: Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през май

Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през миналия месец, констатира върховният комисар на ООН по правата на човека. Окупационните власти в източната част на страната обвиниха украинската армия, че е разрушила с ракетен удар вход на жилищен блок в град Луганск. Министърът на здравеопазването на т.нар...

публикувано на 07.06.24 в 18:26

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ, включително френски бойни самолети. Това беше обещано на украинския президент Володимир Зеленски на срещите в Париж след тържествата за 80-годишнината от десанта в Нормандия. "Съединените щати ще бъдат винаги с вас", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в разговора си с украинския си колега..

публикувано на 07.06.24 в 18:20

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански. Административното дело срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сандански с обявените резултати от вота за общински съветници беше образувано още в началото на годината по жалби на пет партии и кандидати за местната законодателна власт...

публикувано на 07.06.24 в 18:13