Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 220 мигранти са спасени от кораб край гръцки остров

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Около 220 души са били спасени от товарен кораб, плаващ под малтийски флаг, на 75 морски мили южно от гръцкия остров Карпатос, предаде БТА, позовавайки се на гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Спасените са пътували на риболовен плавателен съд, който бил застрашен от потъване.

Пред телевизионния канал говорителят на бреговата охрана Никос Кокалас съобщи, че лодката, на който били мигрантите, е тръгнала от Ливан и е пътувала за Италия.

„До обяд (спасените) ще са стигнали на (остров) Кос, където има инфраструктура (за настаняване). Невъобразимо е, че на такъв тип плавателен съд, в който не могат да пътуват повече от 15 души, са се наблъскали 220“, каза той.

Засега не е ясна националността на спасените.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Промени в гръцкото правителство заради резултатите от евровота

Резултатите от евровота доведоха до основни промени в гръцкото правителство. Управляващата партия Нова Демокрация спечели изборите, но под очакваните резултати. Един милион гласа изгуби управляващата партия в рамките на една година, сочат резултатите от евровота. Премиерът Кириакос Мицотакис направи основни промени в състава на правителството,..

публикувано на 14.06.24 в 13:16

ИА "Борба с градушките": Изстреляли сме 9082 ракети, зареждаме непрекъснато

" Към момента сме изстреляли 9082 ракети. Зареждаме непрекъснато с нови ракети. Към момента имаме добра зареденост ". Това заяви пред БНР Цветелина Димитрова - главен директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".  Тя подчерта, че и днес има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, но увери: "Имаме пълното съдействие..

публикувано на 14.06.24 в 12:58

ЦИК: 2 211 648 действителни гласове, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласове, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648.  Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за Народно събрание. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Данните от разпределението на мандатите на партиите и коалициите по изборни райони..

публикувано на 14.06.24 в 12:42

Частично бедствено положение в село Рибарица

С решение на общинския щаб за защита на населението в село Рибарица беше обявено частично бедствено положение след вчерашната опустошителна градушка. За около 20 минути снощи в Рибарица са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка с големина на топка за тенис. Ледените късове са нанесли сериозни щети върху покривите на..

публикувано на 14.06.24 в 12:30
Вера Мутафчиева

"Случаят Джем" - не просто на американския пазар, но продаде първия си тираж за 2 месеца

Знаменитият роман на Вера Мутафчиева "Случаят Джем" не просто излезе за първи път на американския пазар, но и продаде първия си тираж за много кратко време - 2 месеца. Книгата е в превод на Анджела Родел.  ""Случаят Джем" е една тежка книга, историческа, която обаче е много актуална в момента. По много интересен начин изследва връзката между..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Протест пред МОСВ срещу рудодобива в Босилеградско

Сдружение "Балканка" организира тази сутрин протест пред Министерството на околната среда и водите срещу рудодобива в района на Босилеград, Сърбия. Сдружението настоява за по-активни действия от българска страна, за да се ограничи трансграничното замърсяване на водите, особено с оглед на разширяване на производствата. МОСВ отказа положителна..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

МОСВ отказа положителна оценка на предложението за мини край Босилеград и Кюстендил

Министерството на околната среда и водите не даде положителна оценка за допустимост на инвестиционно предложение за разработване на две минни находища в района на сръбско-българската граница в областите на Босилеград и Кюстендил.  Протест пред МОСВ срещу рудодобива в Босилеградско Причините за отрицателното становище на българската страна..

публикувано на 14.06.24 в 11:52