Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Консултациите при президента са провал

Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България"
Снимка: БГНЕС, архив

Консултациите при президента са провал, заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Според него държавният глава е избързал с разговорите с политическите партии, които приключиха по-рано днес.

Христо Иванов смята, че не е имало никаква конституционна необходимост да се бърза с консултациите и че мандатоносителят "Продължаваме промяната"(ПП) е имал нужда от повече време за разговори.

В изключително сложната ситуация, в която страната се намира, консултациите са били сериозен шанс да се възстанови диалогът между политическите партии.

"Мисля, че виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и достатъчно време да бъде дадено на партиите, да бъдат координирани с това кога те имат готовност. Конституционната цел на тези консултации е да се намери изход. Търсенето на този изход не може да върви по график - айде, всички на плаца в първия възможен момент. Строева подготовка - раз,  два, три и готово. И от тази гледна точка, смятам, че това беше провалена конституционна възможност."

Иванов е скептичен, че в рамките на този парламент, може да бъде излъчен втори кабинет.

"Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно, че държавата започва от него. Той ще определи всичко. Той ще каже... От това няма да излезе управление. Не го виждам. И не го виждам и в следващия парламент след една още по-разделителна кампания, в която се замеряме със своите непримиримости. Та затова се чудя за по-следващия парламент, какъв е шансът".

Лидерът на ДБ каза, че е отворен за разговори за общо явяване на изборите с ПП.

"Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам, е, че нашите избиратели го очакват, първо. Второ, че ние още на миналите избори направихме такова предложение. Т.е. от наша страна вратата за такъв разговор е отворена. Как точно ще се разбираме, предстои да видим оттук нататък."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40
Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

За хакерска атака по време на матурите съобщи министърът на образованието

Министерството на образованието е станало обект на хакерска атака по време на матурите, това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Той потвърди за изтичане на отговори на част от матурата. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература МОН няма да допусне "купени матури" "Течът не е от самото Министерство..

публикувано на 17.05.24 в 19:36

Пожарната и полицията в Кюстендил с мерки за безопасността на абитуриентските балове

Екипи на  на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил провериха 11 обекта – ресторанти, училища, хотели, където ще се организират абитуриентски тържества, за спазването на правилата за пожарна безопасност. Наред с това в полицейските управления в Кюстендил, Дупница, Бобов дол  са  изготвени планове  и организация..

публикувано на 17.05.24 в 19:32

Руска рафинерия е преустановила работа след украинска атака с дронове

Рафинерията в руския пристанищен град Туапсе е преустановила работа в резултат на днешната украинска атака, съобщават източници на Ройтерс. Съоръжението на "Роснефт" е с капацитет за обработка на 12 милиона тона суров петрол. Произвежда нафта, дизел и други видове горива. Удари между Киев и Москва: Най-дългата атака от началото на войната, има..

публикувано на 17.05.24 в 19:11
Кметът на София Васил Терзиев

Терзиев: Ще обжалваме решението на съда за движението в центъра на София

Столичната община ще обжалва решението на Административния съд, с което се спира въвеждането на нова организация на движение по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Това съобщи във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. В публикацията той посочва, че е оптимист, че Върховният административен съд ще се произнесе също толкова..

публикувано на 17.05.24 в 19:01