Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Не се премина границата към неудържимото в актуализацията на бюджета

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

"Не се премина границата - отвъд това, което става неудържимо като нови разходи. Поне по отношение на пенсиите депутатите се възпряха и не предложиха някакви нови добавки върху това, което се предлага в актуализацията на бюджета.

Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика.

Той подчерта, че голяма роля ще има бъдещият финансов министър, защото Бюджетът има своите буфери, особено по отношение на капиталовите разходи и може "дори на ръчно управление да се ръководи процесът на вдигане на текущи разходи за сметка на някои капиталови, които често не могат да се изпълнят".

Във връзка със средствата от Плана за възстановяване Петър Ганев уточни:

"Влизането в нова въртележка от избори не е задължително много да натежи върху средствата от Плана, които така или иначе са закъснели. Важното е парламентът да свърши това, което ще отключи първия транш, тъй като той е предвиден в актуализацията на бюджета, което може би не е невъзможно".

По думите на експерта не всички реформи, които са заложени в Плана, трябва да минат през парламента, много от тях са работа на министерствата.  

Интервюто на Людмила Железова с Петър Ганев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случки създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен

Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на осигурителния..

публикувано на 21.05.24 в 13:35

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Българската армия..

публикувано на 21.05.24 в 13:32

"Сиела норма" осигурява машините за частичните избори на 23-ти юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частични местни избори, насрочени за 23-ти юни тази година. ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта. Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са..

публикувано на 21.05.24 в 13:25

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани. Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни..

публикувано на 21.05.24 в 13:04