Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър въвежда мерки срещу разпространението на заболявания от мигранти

Снимка: pixabay

Засиленият мигрантски поток в Кипър изправя властите и пред сериозен здравен проблем. Предприемат се допълнителни мерки срещу риска от разпространение на тежки инфекциозни заболявания, съобщиха от министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването.

Близо 1100 незаконни мигранти в Кипър са били открити като носители на ХИВ/СПИН, хепатит В и С, сифилис и туберкулоза. Случаите са установени при изследванията на малко над 20 000 души, преминали или настанени в приемния център за бежанци близо до Никозия през миналата и тази година.

Избухването на сериозни заразни заболявания се дължи и на големия брой хора, които живеят заедно в пренаселения лагер, каза постоянният секретар на здравното министерство доктор Христина Янаки, която съобщи данните.

Движението на мигрантите из близките до центъра села крие висок риск за разпространение на инфекциите сред местната общност, реагираха през седмицата жители от района и депутати.

В опит да успокои обществеността, Вътрешното министерство съобщи, че бежанският лагер разполага с обновен медицински пункт с необходимото оборудване за задължителни прегледи на всички мигранти и лечение.

Освен това за предотвратяване на неконтролирано и незаконно излизане от мигрантския център министерството пристъпва към монтиране на двойна външна ограда и засилва охраната, осъществявана от полицията и частна фирма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Съоръжения за скално катерене също ще могат да бъдат модернизирани или изградени с предоставяната субсидия

Кипър финансира с 2 млн. евро проекти за алтернативен туризъм

С над 2 млн. евро правителството в Кипър ще финансира проекти за развитие на алтернативни форми на туризъм. Новата програма за предоставяне на безвъзмездна помощ е част от националния план за възстановяване и устойчивост. Субсидиите по новия план..

публикувано на 02.07.22 в 21:27

100 хиляди лева дава държавата за строеж на българска църква в Кипър

100 хиляди лева предоставя българската държава за проектиране и изграждане на първата църква в български традиционен стил в Кипър. Сумата бе одобрена единодушно в приетата от парламента актуализация на държавния бюджет.  Изграждането на..

публикувано на 02.07.22 в 03:56

Властите в Кипър обмислят защита на потребителите от високите цени на енергията

Високите енергийни цени в Кипър и допълнителни мерки за защита на потребителите от инфлационния натиск обсъждат на среща днес президентът Никос Анастасиадис, министри, ръководствата на енергийните органи. Сред разглежданите днес начини за намаляване на..

публикувано на 01.07.22 в 04:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес,..

публикувано на 09.05.24 в 19:23