Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български граждани от турски произход настояват да се търси отговорност за виновните за Възродителния процес

Проект на Паметника на жертвите на комунизма
Снимка: Борис Ангелов

Български граждани от турски произход, представители на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха пред Съдебната палата. Протестът е срещу прекратяването на досъдебното производство срещу висши партийни функционери на БКП, отговорни за Възродителния процес. То е прекратено след смъртта на последния министър- председател от времето на социализма Георги Атанасов, но протестиращите смятат, че има още виновни, които тогава са били изпълнители. Какво е да си в концлагера Белене? Какво е да оцеелеш и да живееш години с мисълта за страдания и несправедлив настояват да се търси ост?
Организацията представлява задържаните в лагера в Белене между 1984 и 1987 година, без съд и присъда, български граждани от турски произход както и техни наследници, всички принудително изселени през 1989 в Турция. Те казват още, че делото срещу насилствената асимилация на българските граждани от турски произход е започнало през далечната 1991- ва година. Протакано е 31 години като накрая виновните не са осъдени, срещу Тодор Живков, Петър Младенов – министър на външните работи, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Георги Атанасов – министър-председател и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП. В края на месец май 2022 г. прокуратурата прекратява делото, след като почина и последният обвиняем по него Георги Атанасов. Сафие Юрдакул е дъщеря на един от 517-те български граждани от турски произход, които комунистическият режим въдворява без съд и присъда в концлагера „Белене“ на остров Персин, след като ѝ е отказана среща с главния прокурор, Сафие получава писмо:

"На 7 юни е прекратено делото на 31 май".

Сафие няма да се откаже от каузата си и отново изпраща сигнала си до главния прокурор

"Чакахме една седмица да ни отговори. Ще подам нова молба и се надявам да ни отговори".

Пред сградата  на съдебната палата в столицата бяха и оцелели бивши лагеристи от „Белене“, въдворени без съд и присъда в него в периода 1984-1987 г., както и близки на концлагеристи, които вече не са между живите. Ремзи Хасан живее в Турция и България, спомня си моментът, когато е задържан от властите

"Бях задържан в остров Белене 18 месеца. Живеехме много лошо, лоша храна, която и кучетата не я ядат. Много изтезания изтеглихме".
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени изследваха националното културно наследство в чужбина

Учени в областта на българския фолклор, етнография, култура и изкуство реализираха проект на тема „Конструиране на националното културно наследство в чужбина. Трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“. В Етнографския музей при Българската академия на науките в началото на седмицата бяха открити 12 табла, съдържащи текстова и визуална..

публикувано на 14.08.22 в 08:58
Стефан Милев, заместник-кмет на Община Плевен

Законови ограничения правят недостъпна социалната услуга "Асистентска подкрепа"

С решение на Общинския съвет в Плевен се променя броят на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“. Услугата започва дейността си с капацитет 386 потребители на 1 април 2021 г., година по-късно се оказва, че тази бройка не може да бъде достигната поради законови ограничения.  Какво налага намаляване на потребителите..

публикувано на 11.08.22 в 16:49
Гълъби са пуснати на церемонията в Парка на мира в Нагасаки, 9 август 2022 г.

Япония почете паметта на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки

Жителите на Япония запазиха минута мълчание в памет на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки, извършена преди 77 години от Съединените щати. Траурната церемония в Парка на мира започна в 11:02 ч. местно време, когато на 9 август 1945 г. над Нагасаки избухва бомбата, хвърлена от стратегическия бомбардировач B-29 на американските..

публикувано на 09.08.22 в 08:30
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: "Булгаргаз" – умишлен фалит или невежество?

През цялото съществуване на злополучния кабинет на Кирил Петков, ПП дефинираха врагове, вместо да дефинират политики. Главоломният им провал във всички възможни сектори на държавното управление беше прикриван от медийно словоблудство за велики постижения. Служебният кабинет на президента Румен Радев трябва да направи и вече започна да прави..

публикувано на 07.08.22 в 13:39

Коментар на Петър Волгин: За кабинета и неговите злополучни критици

Това, че умнокрасивитетът и политически коректните коментатори скачат срещу служебното правителство е най-доброто доказателство, че настоящият кабинет може да свърши добра работа. Сигурно сте забелязали, че грантовите мислители много се дразнят от всички политици, които се опитват да направят нещо добро за България. Ето сега, служебният кабинет..

публикувано на 07.08.22 в 12:24

Пакистан е шестият най-голям производител на манго в света

За втора поредна година посолството на Пакистан в София организира Фестивал на мангото! В България плодът манго има малък дял на пазара на плодове и зеленчуци. Консумираме го повече като сок. Мангото намира голямо приложение и в козметичната индустрия под формата на крем за лице и тяло, шампоан за коса или сапун. Вероятно малко хора знаят, че мангото е..

публикувано на 07.08.22 в 09:12

Национален събор - среща на туристите ветерани се провежда в село Скандалото

В село Скандалото, в района на Априлци, се провежда традиционния Национален събор-среща на туристите ветерани. "Около година ни трябваше, след като се роди идеята да изберем подходящо място,защото, когато се прави палатъчен бивак,  трябва на мястото на бивака да има вода за пиене, да има вода за битови нужди, трябва да има дърва за огън, желателно е..

публикувано на 06.08.22 в 13:58