Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България оцеля в Лигата на нациите

Снимка: БГНЕС

Българският национален отбор по волейбол за жени победи Полша с 3:1 гейма (22:25, 25:13, 25:17, 25:22) и изпълни най-важната си задача, а именно запазване на мястото в Лигата на Нациите и за догодина. Волейболистките на италианския селекционер Лоренцо Мичели събират 12 точки и мачът между Белгия и Япония беше без значение, макар белгийките да спечелиха с 3:2.

Още преди началото на турнира в София беше ясно, че мачовете с Бразилия и Италия остават на заден план, а точно срещата с Полша ще бъде фокусът на отбора. И днес българският отбор показа много зряла игра без големи рискове, стабилна защита и доста сигурен начален удар. Номер 1 по реализирани точки за българките е Мария Йорданова, която завърши с 22. Нася Димитрова приключи с 15, а Силвана Чаушева с 11  точки.

Първият гейм беше най-слаб за българския отбор и след края на мача статистиката показа, че момичетата на треньора Лоренцо Мичели не са направили нито една успешна блокада. Полякините започнаха мача много активно, поведоха с 5:1 след чудесни атаки на Алисия Грабка и Мартина Чирнянска, както и ас на Александра Грика. Българските волейболистки намалиха до 4:5, но така и не успяха да го превърнат в обрат. Полша поведе с 10:7, след това с 12:9, 15:12 и 20:16. Чак при 20:20 България стигна до равенството, най-вече заради две грешки на полския отбор при атаки и точни изстрели на Нася Димитрова.

Tова принуди италианския треньор на Полша  Стефано Лаварини да вземе тайм-аут, последва една смяна и отново обрат 23:20 след успешна атака на Чирнянска, аут на Паскова и контра на Агнешка Каколевска. Трите точки преднина гарантираха и успех на Полша с 25:22 след блок-аут.

Във втората част обаче нещата бяха коренно различни и отборът на България тотално маршируваше върху непрекъснатите грешки на противника. Българската селекция спечели частта с 25:13, което се оказа и най-убедителен гейм за тима на Лоренцо Мичели от началото на Лигата на Нациите до момента. В този гейм беше и най-дългата безпогрешна серия на България – девет поредни спечелени точки.

Третата част започна много по-оспорвано, но след 6:4 и 9:7 българските момичета започнаха постепенно да налагат волята си. Грешките на Полша в атака позволиха разликата да набъбне до 20:15 и 21:16 за домакините. Към този момент обаче Мария Йорданова имаше 15 точки, 13 от атака и също имаше решаващ принос за България. Накрая на гейма България затвори частта с лед нова отлична атака на Мария Йорданова и 25:17.

Четвъртата част започна с аванс на Полша с 4:2, но българките обърнаха до 6:4 след нови отлични атаки на Мария Йорданова и на Лора Китипова. След 14:14 и 17:17 България отново наложи доминация, най-вече заради атаките на Китипова, Нася Димитрова и Йорданова. Непредизвиканите грешки и лошата защита на полякините през центъра се оказаха допълнителни плюсове за българската победа.

В края на гейма силна контра на Мария Йорданова за 20:17 и атака в аут на Александра Грика направиха резултата 24:20. В крайна сметка България спечели гейма с 25:22 след сервис в аут на Моника Федузио.


По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цанко Цанков тренира на прочутия плаж Менли

Единственият български плувец с два успешни маратона в открити води от най-трудните в света - Ocean 7Цанко Цанков направи едночасова тренировка в океана тази сутрин. В района на прочутия плаж Менли, близо до Сидни, Цанков проведе първото си занимание преди заминаването в Нова Зеландия, където през следващата седмица му предстои нов плувен маратон от..

публикувано на 29.03.24 в 14:06
Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Барселона крачи към нов трофей в Шампионската лига

Айтана Бонмати поведе Барселона и помогна на женския тим на клуба да се класира за своя шести полуфинал в Шампионската лига по футбол при дамите. Миналогодишният победител в дамския вариант на най-комерсиалното състезание Барселона победи с 3:1 Бран (Берген, Норвегия) и с общ резултат 5:2 е в топ 4, където ще срещне Челси. Бонмати, която е..

публикувано на 29.03.24 в 07:27
Теодор Теодоридис от УЕФА

ФИФА и УЕФА питат Испания за разследвания на корупция

Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната. Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор..

публикувано на 29.03.24 в 06:55

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02