Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотен софтуер за граждански контрол върху общинските заседания в Смолянско, има интерес и от страната

Михал Камбарев
Снимка: БГНЕС

Смолян вече има софтуерна платформа, която проследява всички гласувания на общинските съвети в 10-те общини на областта и автоматично информира гражданите за предстоящите промени в тяхната община. Това се прави за първи път, а Смолянска област засега е единствена в страната с такава възможност за граждански контрол.

Проследимост и прозрачност на действията на общините - това е основната цел на авторите на идеята за създаване на софтуера от „Продължаваме Промяната“ в града. Така според тях ще се заздрави комуникацията и ще бъдат предотвратявани конфликти между населението и управата на местно ниво.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, всеки гражданин има право на присъствие и изказване на заседанията на Общинския съвет на съответната община. Именно това право на жителите на общините осигурява контрола на гражданското общество върху местната управа, смята депутатът и основен инициатор Михал Камбарев. 

"Всеки, който се е отбелязал, че желае да получи дневния ред, го получава автоматично. Получавам имейл с дневния ред и така много лесно следя какво се предвижда да бъде гласувано в моя град."

Софтуерът е безплатен и лесен за използване.

"Надяваме се да предоставим малко повече прозрачност, да дадем информация на всеки, който желае да получи такава. Предварително да имат тази информация гражданите, за да могат да реагират, тъй като гражданите могат да упражняват своя глас по време на заседания или да изпратят възражения. Много често поради незнание или затова, че сме улисани в ежедневна работа, нямаме време да проверим какви ще са точките, които ще гласува нашата община, кога ще ги гласува", коментира Камбарев пред БНР.

Михал Камбарев де надява чрез този софтуер да се повиши интересът какво се случва на общинско ниво.

На всеки половин час софтуерът "обикаля" всички сайтове и известява мигновено гражданите при насрочено заседание и дневен ред. Макар и съвсем нова, идеята за граждански контрол вече се радва на голям интерес в Смолянско.

Средният брой на вписване е между 4-5 човека на час от 10-те общини, допълни депутатът. По думите му вече има интерес към платформата за граждански контрол и от други райони на страната.

Област Смолян, освен водещ пример, в този случай ще бъде и разработчик на платформата за цяла България. За целта са привлечени допълнително програмисти доброволци.

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15