Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пилотен софтуер за граждански контрол върху общинските заседания в Смолянско, има интерес и от страната

Михал Камбарев
Снимка: БГНЕС

Смолян вече има софтуерна платформа, която проследява всички гласувания на общинските съвети в 10-те общини на областта и автоматично информира гражданите за предстоящите промени в тяхната община. Това се прави за първи път, а Смолянска област засега е единствена в страната с такава възможност за граждански контрол.

Проследимост и прозрачност на действията на общините - това е основната цел на авторите на идеята за създаване на софтуера от „Продължаваме Промяната“ в града. Така според тях ще се заздрави комуникацията и ще бъдат предотвратявани конфликти между населението и управата на местно ниво.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, всеки гражданин има право на присъствие и изказване на заседанията на Общинския съвет на съответната община. Именно това право на жителите на общините осигурява контрола на гражданското общество върху местната управа, смята депутатът и основен инициатор Михал Камбарев. 

"Всеки, който се е отбелязал, че желае да получи дневния ред, го получава автоматично. Получавам имейл с дневния ред и така много лесно следя какво се предвижда да бъде гласувано в моя град."

Софтуерът е безплатен и лесен за използване.

"Надяваме се да предоставим малко повече прозрачност, да дадем информация на всеки, който желае да получи такава. Предварително да имат тази информация гражданите, за да могат да реагират, тъй като гражданите могат да упражняват своя глас по време на заседания или да изпратят възражения. Много често поради незнание или затова, че сме улисани в ежедневна работа, нямаме време да проверим какви ще са точките, които ще гласува нашата община, кога ще ги гласува", коментира Камбарев пред БНР.

Михал Камбарев де надява чрез този софтуер да се повиши интересът какво се случва на общинско ниво.

На всеки половин час софтуерът "обикаля" всички сайтове и известява мигновено гражданите при насрочено заседание и дневен ред. Макар и съвсем нова, идеята за граждански контрол вече се радва на голям интерес в Смолянско.

Средният брой на вписване е между 4-5 човека на час от 10-те общини, допълни депутатът. По думите му вече има интерес към платформата за граждански контрол и от други райони на страната.

Област Смолян, освен водещ пример, в този случай ще бъде и разработчик на платформата за цяла България. За целта са привлечени допълнително програмисти доброволци.

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени изследваха националното културно наследство в чужбина

Учени в областта на българския фолклор, етнография, култура и изкуство реализираха проект на тема „Конструиране на националното културно наследство в чужбина. Трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“. В Етнографския музей при Българската академия на науките в началото на седмицата бяха открити 12 табла, съдържащи текстова и визуална..

публикувано на 14.08.22 в 08:58
Стефан Милев, заместник-кмет на Община Плевен

Законови ограничения правят недостъпна социалната услуга "Асистентска подкрепа"

С решение на Общинския съвет в Плевен се променя броят на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“. Услугата започва дейността си с капацитет 386 потребители на 1 април 2021 г., година по-късно се оказва, че тази бройка не може да бъде достигната поради законови ограничения.  Какво налага намаляване на потребителите..

публикувано на 11.08.22 в 16:49
Гълъби са пуснати на церемонията в Парка на мира в Нагасаки, 9 август 2022 г.

Япония почете паметта на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки

Жителите на Япония запазиха минута мълчание в памет на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки, извършена преди 77 години от Съединените щати. Траурната церемония в Парка на мира започна в 11:02 ч. местно време, когато на 9 август 1945 г. над Нагасаки избухва бомбата, хвърлена от стратегическия бомбардировач B-29 на американските..

публикувано на 09.08.22 в 08:30
Калина Андролова

"По ръба" с Калина Андролова: "Булгаргаз" – умишлен фалит или невежество?

През цялото съществуване на злополучния кабинет на Кирил Петков, ПП дефинираха врагове, вместо да дефинират политики. Главоломният им провал във всички възможни сектори на държавното управление беше прикриван от медийно словоблудство за велики постижения. Служебният кабинет на президента Румен Радев трябва да направи и вече започна да прави..

публикувано на 07.08.22 в 13:39

Коментар на Петър Волгин: За кабинета и неговите злополучни критици

Това, че умнокрасивитетът и политически коректните коментатори скачат срещу служебното правителство е най-доброто доказателство, че настоящият кабинет може да свърши добра работа. Сигурно сте забелязали, че грантовите мислители много се дразнят от всички политици, които се опитват да направят нещо добро за България. Ето сега, служебният кабинет..

публикувано на 07.08.22 в 12:24

Пакистан е шестият най-голям производител на манго в света

За втора поредна година посолството на Пакистан в София организира Фестивал на мангото! В България плодът манго има малък дял на пазара на плодове и зеленчуци. Консумираме го повече като сок. Мангото намира голямо приложение и в козметичната индустрия под формата на крем за лице и тяло, шампоан за коса или сапун. Вероятно малко хора знаят, че мангото е..

публикувано на 07.08.22 в 09:12

Национален събор - среща на туристите ветерани се провежда в село Скандалото

В село Скандалото, в района на Априлци, се провежда традиционния Национален събор-среща на туристите ветерани. "Около година ни трябваше, след като се роди идеята да изберем подходящо място,защото, когато се прави палатъчен бивак,  трябва на мястото на бивака да има вода за пиене, да има вода за битови нужди, трябва да има дърва за огън, желателно е..

публикувано на 06.08.22 в 13:58