Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кириос и Гарин оцеляха в петсетови драми, Халеп отстрани Бадоса

Ник Кирьос оцеля срещу Брендън Накашима.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралиецът Ник Кириос, чилиецът Кристиан Гарин и американецът Тейлър Фриц се класираха за четвъртфиналите на "Уимбълдън".

За 27-годишния Кириос това е второ достигане до топ осем на тревните кортове в Лондон след дебюта му през 2014 година, докато за 26-годишния Гарин и за 24-годишния Фриц това е първо класиране на четвъртфинал на турнир от Големия шлем изобщо.

На Централния корт Кириос се наложи над американеца Брандън Накашима с 4:6, 6:4, 7:6(2), 3:6, 6:2 за малко над три часа игра. Австралиецът имаше проблеми в дясното рамо и дори повика физиотерапевт на корта в третия сет, но въпреки това наниза цели 35 аса, което слои съпротивата на 20-годишния Накашима.

За място на полуфиналите Кириос ще играе с чилиеца Кристиан Гарин, който осъществи обрат от 0:2 сета срещу друг представител на Зеления континент - Алекс де Минор. Гарин спечели срещата с 2:6, 5:7, 7:6(3), 6:4, 7:6(10-6), като навакса изоставане от 1:3 точки в тайбрека на третия сет и спаси два мачбола на свой сервис при 4:5 гейма в петия сет. Гарин, който през този сезон има само две класирания на четвъртфинал в турнири на АТП, обаче показа изключителна решителност, най-вече в двата тайбрека, които успя да спечели с разлика.

Най-лесно за четвъртфиналите се класира американецът Фриц. Шампионът от турнира в Ийстборн постигна осма поредна победа на трева след успех с 6:3, 6:1, 6:4 над австралиеца Джейсън Къблър. Фриц отрази четири брейкбола още в първия гейм на мача, а до края на срещата трябваше да се изправи пред само още една точка за пробив. Освен това той направи 16 аса срещу само 3 за Къблър, както и 40 печеливши удара срещу 18 за дебютанта на "Уимбълдън".

При жените румънката Симона Халеп победи поставената под номер 4 в схемата Паула Бадоса с 6:1, 6:2 за само 59 минути игра. Това е пети четвъртфинал за Халеп на "Уимбълдън" и 16-и в турнирите от Големия шлем в кариерата и. Шампионката за 2019 година показа превъзходен тенис и напълно надигра испанката, като и даде само три гейма. Халеп завърши срещата с 9 непредизвикани грешки срещу 20 за Бадоса и със 17 печеливши удара срещу 7 за противничката и.

За място на полуфиналите Халеп ще играе с американката Аманда Анисимова, която се справи с 6:2, 6:3 със сензацията на турнира Армони Тан от Франция. Подобно на Халеп, Анисимова имаше много сериозно предимство и в двата сета и реализира общо четири пробива, като не даде нито един такъв шанс на Тан.

В другия четвъртфинал ще се срещнат Елена Рибакина от Казахстан и Айла Томлянович от Австралия. Поставената под номер 17 Рибакина се наложи със 7:5, 6:3 над хърватката Петра Мартич и за пръв на четвъртфиналите на "Уимбълдън". Тя записа 26 печеливши удара в полето на Мартич и имаше тотален контрол над мача, който започна с 3:0 гейма в нейна полза. За Рибакина това е второ класиране на четвъртфинал в турнирите от Големия шлем, като първото бе преди година на "Ролан Гарос".

За втора поредна година на четвъртфиналите ще играе австралийката Айла Томлянович, която в най-равностойния мач за деня при дамите се наложи с 4:6, 6:4, 6:3 над французойката Ализе Корне.  Корне измъкна първия сет с 6:4, след като успя да реализира три пробива, но във втория ролите се размениха и Томлянович бе тази, която спечели на три пъти подаването на съперничката си. В третия сет пробивите продължиха да следват често-често, като в крайна сметка те отново се оказа повече в полза на Томлянович.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33