Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще предложи ли Асен Василев състав и структура на нов кабинет? Два дни остават

Асен Василев, Корнелия Нинова и Кирил Петков.
Снимка: БГНЕС

Изборът на Бойко Рашков за ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и извършването на структурните реформи са два от неотложните приоритети в управленската програма, с която съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев би искал да изпълни връчения му мандат за съставяне на кабинет.

Това обяви самият Василев след края на правителственото заседание, но по-късно през деня стана ясно, че от БСП все още имат бележки по представената им чернова.

От "Демократична България" (ДБ) подкрепят документа. Все още продължава търсенето 121 депутати, които да гласуват "за" кабинет "Василев".

"В началото още при приемането от мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинет и да се гласува в Народно събрание. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната“, заяви вицепремиерът в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната", приел първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство - Асен Василев.


Той описа две от най-важните задачи до лятната ваканция на парламента:

"Едното е да се завършат структурните реформи, които бяха заложени още в коалиционното споразумение. Второто е Законът за КПКОНПИ и избирането на г-н Рашков като председател на комисията", но, ако има сформиран кабинет.

Засега дори подкрепата на БСП не е безусловна, а лидерът на партията Корнелия Нинова разкри част от написаното в черновата на програмата:

"Държим на това да влезе в програмата - безплатни лекарства за деца до 14 години. Нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа. Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници на деца от 1-ви до 12-ти клас. Не е отразен първоначалният ни разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средни предприятия в българската икономика."

Черновата на управленската програма и законодателните промени, около които има обединение, вече могат да се видят чрез неофициални канали и в неокончателен вид. Някои от тях бяха разкрити и от политическите лидери например:

"Можем да направим крачка към еврозоната, което също е в политическия прозорец в следващите месеци", заяви Христо Иванов от ДБ, който остави отворена вратата за разговор с парламентарната група на вече бившите коалиционни партньори от "Има такъв народ".

"Смятаме, че е отговорното действие, въпреки че отделни партии, включително ние, биха могли да аргументират от явяване на избори, очаквайки да повишат своята подкрепа, мисля, че отговорното поведение е все пак да опитаме да бъде излъчено управление, за да не причиняваме допълнително сътресение на страната".

Сред ключовите приоритети се посочват борбата с корупцията, подобряването на инфраструктурата и овладяването на високата инфлация.

"Икономика, доходи, цени, борба с инфлация", заяви Нинова, която обяви че е необходима още една среща за доуточняване на приоритетите.

Персоналният състав на потенциалния нов кабинет с премиер Асен Василев засега не е обсъждан, поне според официалните твърдения на Василев, Нинова и Христо Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42