Празникът бе под наслов „Рецептите на баба“.
В крайдунавския парк на Тутракан бяха открити представителен информационен базар и изложба с демонстрации на занаяти, приложни изкуства, както и шатри, където всеки от гостите можеше да опита домашни погачи и ястия от позабравени времена, но предавани от поколение на поколение.
И точно така в годините са оцелели десетки рецепти, които и днес са част от трапезата на хората в тутраканските села. Така във Варненци и днес приготвят гушки – най-обикновени сармички с кисело зеле, ориз и кайма, но значително по-малки на вид. Хапват си ги, като дойде време за селския сбор, разказа кметския наместник Снежана Михайлова.
"Те се правят по-малки и с тънкото листенце на зелето".
Млади и стари рамо до рамо разточваха тесто за мекици. Китни носии с ръчни бродерии, цветни бурканчета с домашни конфитюри, мезета по стари рецепти изкушаваха потърсилите сянката в парка край реката. И никой не можеше да остане равнодушен пред тавите с мамалига, трайно присъстваща във всеки един дом в региона, но най-тачена в Нова Черна, където преди години дори ѝ посветиха фестивал.

"Тайната за вкусна мамалига ни издаде Иванка Делева, чийто родители, както и на много други са били преселници от румънско".
И ако Италия е призната като родина на пастата – казано по нашенски – макарони. Малцина знаят сигурно, че съществува и български вариант. Откриваме го в рязаната чорба на Гергина Цвяткова.

Върху шарените покривки имаше още различни видове домашна халва, баклави, пиде, дори и трудоемката трахана, която на вкус е като попарата, с която сме израсли мнозина.

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..