Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Над 5000 цивилни са убити в Украйна от началото на конфликта

| обновено на 13.07.22 в 11:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна съобщи, че е извършила ракетен удар срещу руските сили в Южна Украйна. Проруските сили заявиха, че ударът е засегнал цивилна инфраструктура. Данните за убити хора на двете страни са противоречиви. ООН информира, че над 5000 цивилни са били убити във войната, но реалният им брой вероятно е много по-голям.

В Истанбул военни делегации от Украйна, Русия и Турция се срещат със служители на ООН. Те ще обсъдят възможно споразумение за възобновяване на безопасният износ на украинско зърно от черноморското пристанище Одеса, на фона на влошаващата се глобална хранителна криза.

През последното денонощие украинската армия е отбила руските офанзиви в Донбас и е нанесла ракетен удар по база на окупаторите в Нова Каховка в Херсонска област. Според украинските военни убити са 52 души. Назначените руски власти от своя страна съобщават за 7 убити при атаката и около 70 ранени. Местният управител, поставен на поста от Русия, обвини украинците, че обстрелват цивилното население. 

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди руските военни, че за тях няма безопасно място, докато са на територията на страната му. Във видео обръщението си тази нощ Зеленски подчерта, че Москва няма смелостта да признае, че губи във войната:

"Те вече нямат стратегическата сила, характер, нито разбиране за това какво правят на наша територия. Те нямат никакъв кураж да признаят поражение и да се изтеглят от украинската територия".

Жертвите в град Часов Яр в Донецка област, който беше бомбардиран в неделя, вече са 43. Обстрелът над Николаев и Харков продължи през целия ден вчера.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Добрич започва фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад "Свобода" в Добрич, ще бъдат представени занаяти и..

публикувано на 06.06.24 в 08:01
Р. Дунав при Регенсбург, 4 юни 2024 г.

Сложна е ситуацията в наводнените райони на Южна Германия

Сложна остава ситуацията в наводнените райони на Южна Германия. След обилните валежи придошлите реки бавно се оттичат. Метеоролозите очакват и днес силен дъжд в някои части на Бавария. Австрийският участък на р. Дунав е затворен за корабоплаване заради наводненията Шестима души загинаха при наводненията в южните германски провинции..

публикувано на 06.06.24 в 07:56
Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Президентът на РСМ връчва мандат за правителство на Християн Мицкоски

Очаква се днес президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска да връчи мандат за съставяне на правителство на Християн Мицкоски - лидер на спечелилата парламентарните избори през май партия ВМРО-ДПМНЕ. Ден преди да получи мандата Християн Мицкоски внесе за одобрение от парламента проектозакон, който предвижда нова структура на..

публикувано на 06.06.24 в 07:45
Флагът на

Расте напрежението по границата на Израел с Ливан

Расте напрежението по границата между Израел и Ливан. Седем души бяха ранени в Северен Израел при нападение, за което отговорност пое ливанската групировка "Хизбула". В същото време в Катар се водят преговори за примирие в Ивицата Газа. Нападението на радикалната организация "Хизбула" срещу село в Израел на 3 километра от границата с Ливан..

публикувано на 06.06.24 в 07:41

Редовно заседание на ЕЦБ, очаква се намаляване на лихвените проценти

Европейската централна банка ще проведе редовното си заседание по паричната политика, на което се очаква Франкфурт да намали лихвените проценти за първи път от 2019 година насам. Очакванията са Европейската централна банка да прибегне до понижение на водещите си лихви с 25 базисни пункта. Нееднократно при предишните заседания..

публикувано на 06.06.24 в 07:37

Изтича срокът за образуване на секции в болници, социални заведения, затвори

Днес е последният срок, в който ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции, капитаните на кораби под българско знаме, както и ръководителите на затворите и местата за задържане образуват избирателни секции за неделя. Условието е да има не по-малко от 10 избиратели. За секциите се уведомява..

публикувано на 06.06.24 в 07:27

Производител на ягоди: Все повече хора купуват директно от полето

Труден е сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи. Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница...

публикувано на 06.06.24 в 06:56