Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външен одит на ЦГМ и Метрополитена поискаха общинските съветници от ДБ

Столична община ще възложи технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт

| обновено на 20.07.22 в 15:33
Снимка: БНР, Архив

Външен одит на Центъра за градска мобилност и Столичния Метрополитен поискаха общинските съветници от Демократична България в Столичния общински съвет. Симеон Ставрев посочи, че имат съмнения, че Столичната община ще даде продажбата на билети в градския транспорт на фирма с неизвестен собственик. 

Ставрев посочва подозренията на общинските съветници от “Демократична България“:

“Проблемът е, че не е ясно кой е собственикът на тази система, не знаем къде отиват парите. Отделно, че одит на тази система никога не е правен и не знаме дали има изтичане на финансови средства някъде другаде.

Направихме собствено разследване по този въпрос. По официални данни от Търговския регистър и през социалните мрежи. 99,98% от Консорциума, който е изградил тази система държи фирма, която се казва “Компютърнет Сървисиз“.

Тази фирма има двама акционера, единият със 74%, гръцки гражданин. Той държи мажоритарния дял от бизнес за 100 млн. лева в София. Нашите подозрения са, че тези средства може да се увеличат чрез анекси между Центъра за градска мобилност и тази фирма.

Другото подозрително нещо във фирмата е начинът, по който тя печели обществената поръчка. Тя се възлага на фирмата през юли месец 2018 г. В този месец и в месеца преди това фирата има един служител, който се осигурява.

Не мога да си обясня как една фирма, с един служител с минимални приходи печели обществена поръчка и прави толкова сложна система за 100 млн. лева?!“, поставя въпроса Ставрев.

От Столичната община съобщиха, че ще бъде възложен технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт

Системата е 100% собственост на ЦГМ и е най-голямата в страната интегрирана система за търговска дейност, сертифицирана от БИМ и експерти на НАП.

Публичните системи, каквато е системата на градския транспорт, са успешни, когато има общественото доверие в начина им на работа. Заради политическите манипулации и внушения, които се правят в момента, както и за да гарантираме пълна прозрачност, ще възложа външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че одитът ще обхваща както начините на отчитане на приходите в системата, така и механизмите за контрол на всички продажби на превозни документи.

Споделеното от общински съветници от ДБ опасение от съществуването на „бутон на клавиатурата“, с който могат да се пренасочват приходи от билети е спекулация, за което не беше дадено нито едно доказателство или факт, който да поражда такива съмнения.  Подобни спекулации,  ще обслужат партийната цел, която е поставена, но те могат да имат негативен ефект върху системата за обществения транспорт.

Всички плащания с банкови карти в градския транспорт, които бяха въведени с новата система за таксуване, се извършват директно по сметка на Центъра на градска мобилност. В този процес няма посредници и твърденията за възможно „отклоняване на билети“  са технически и фактически абсурд.

Тикет системата на София е сертифицирана от Българския институт по метрология през април 2022 г. До момента тя е най-голямата сертифицирана в България интегрирана система за управление на търговската дейност. Процесът на сертификация продължи няколко месеца, през които са извършени одити и тестове на място от комисия с представители на Националната агенция по приходите и БИМ.

Съгласно сключения договор изградената електронна система е 100% собственост на Центъра за градска мобилност.

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 35 000 са жертвите ба бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница" на АМ "Струма". С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

ГЕРБ - СДС събира подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет, което да се проведе на 23 май. Групата иска да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип заради вчерашното решение на Административния съд, което спря реорганизацията на движението в центъра на столицата с мотива, че тя не се основава на никакъв..

публикувано на 17.05.24 в 11:24