Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Матеев: Нямаме намерение да ползваме антикорупционния орган за бухалка

Милен Матеев
Снимка: БГНЕС

След няколко неуспешни опита заради липса на кворум малко преди полунощ парламентарната правна комисия прие на първо четене проектозакона за противодействие на корупцията.

Подкрепата за него е след ключовите условия, поставени от "Продължаваме промяната", за сформирането на антикорупционно мнозинство, което да застане зад кабинет с мандата на БСП.

"За" проектозакона гласуваха, освен вносителите от "Продължаваме промяната", и БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

“Със сигурност няма да изменям на философията на закона. Промените ще са свързани с кръга лица, които ще бъдат задължени да декларират имущество. Вече имаме съгласие по тях с нашите коалиционни партньори, но не искахме да бъде обвинявани, че сме извадили някои лица или сме добавили в самия закон, затова в момента в нашия законопроект кръгът от лица е абсолютно същия, както е по действащия закон.“

Това каза в интервю за БНР председателят на Правната комисия в парламента, който е и депутат от ПП – Милен Матеев.

“Обвиненията към нас са много интересни и много противоречиви – от една страна това е, че едва ли 95% от закона е старият, а от друга се иска и едно много широко обществено обсъждане, защото законът бил изключително нов. Не съм съгласен нито с едната, нито с другата теза. Истината е някъде по средата.“, посочи още той.

Възможно ли е законът да влезе в петък на първо четене в Пленарна зала?

“Предполагам, че следващата седмица ще бъде разгледано предложението в Пленарна зала. Днес ще проведем консултации в това да видим всички заинтересовани страни кога ще им бъде удобно и съответно с центъра за парламентарни изследвания кога могат да организират такава среща, предполагам, че ще бъде също в началото на следващата седмица“, уточни още Матеев.

Кога може да бъде приет законопроектът?

“Всичко зависи от времевия хоризонт на парламента. Всички сме мобилизирани да работим много експресно. Сроковете в правилника ще бъдат спазени. Минимумът е около две-три седмици“, каза още той.

Избор на председател на КПКОНПИ

“Относно приемане на правилата не очаквам да има някакви проблеми. Самата процедура за избор предвижда срок, в който всички парламентарно представени партии или отделни народни представители могат да представят своите кандидати. В момента търсим подкрепа от нашите коалиционни партньори за предложението, което сме излъчили.

Ние създаваме в нашия законопроект едно разследващо звено от разследващи инспектори. Бойко Рашков има много добър потенциал да създаде това звено в антикорупционния орган и да го управлява“, уточни още той.

В “Преди всички“ Матеев заяви също:

“Нямаме намерение да ползваме антикорупционния орган за бухалка, ако сме искали да направим това, щяхме да си изберем наши членове и председател на комисията още при подаване на оставката на г-н Цацаров.

Мисля, че г-н Рашков работи по реформата в МВР, но установихме, че неговата сила е точно в борбата с тежките корупционни престъпления. Мислим, че е добре той да се фокусира върху тези неща“, посочва още той. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42