Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да предпазим при пътуване децата в автомобила?

Снимка: Pexels

Намираме се в разгара на летния сезон, а една тема не излиза от водещите новинарски емисии. Темата за войната в Украйна, ще си помислите вие, за Covid или може би за Северна Македония, темата за цените не тока, бензина и газа. Не сте познали! По последни данни на Министерството на вътрешните работи от началото на годината по пътищата са загинали 258 души. Броят на жертвите през тази година е по-висок от броят им през миналата. В черната статистика често има деца. За най-голямо съжаление темата за пътните инциденти в страната не слиза от водещите новини на редакциите. 

Как можем да предпазим най-невинните и най-ценните на пътя – нашите деца. 

Намираме се в разгара на лятото, планираме почивки за семейството и приятелите си, автомобилът ни е претъпкан с хора, домашни любимци и багаж, едва успяваме да затворим вратата на багажника, пълним резервоара до горе, когато най-сетне сме на пътя.

Или - намираме се в разгара на лятото, цяла година сме отлагали работа, а може би цяла година работа не сме имали, когато изведнъж задачите започват, една след друга, времето не ни достига, хващаме автомобила си, за да спестим времеq и отново се озоваваме на пътя.

Или - намираме се в разгара на лятото, сърфираме в социалните мрежи и разбираме, че е станала катастрофа – миналата вечер, тази сутрин, в София, по пътя Русе-Бяла, на автомагистрала "Тракия", на малък междуселищен път. Уверяваме се, че нямаме пострадали близки или приятели, и продължаваме спокойно деня си.

Но на другия ден пак научаваме за катастрофа, всичко се повтаря в продължение на дни катастрофите не спират, около нас все още всички са добре, ние продължаваме да следваме собствения си ритъм и собствените си вредни навици. Днес превишихме скоростта, минахме на жълто, изпреварихме отдясно, отнехме предимство, забравихме да сложим колана си, детето ни не пожела да седне в столчето си, не са ни спрели полицаи, не сме глобени.

Намираме се в разгара на лятото, пътуваме в автомобила си, слушаме радио и чуваме Диана Русинова – експерт по пътна безопасност с коментар след голямата трагедия на пътя Плевен-Ловеч, която отне няколко човешки живота, сред които на две деца. Ден по-късно в социалните мрежи се завъртя публикация на инициативата с идеална цел "Деца на борда" за значимостта на столчетата за деца за осигуряването на детската безопасност при пътуване. Милена Захариева от "Деца на борда" посъветва:

"По-добре детето да е в столче и с колани, отколкото да е без столче и без колани. За съжаление в България не се говори много за пътната безопасност, особено за детската безопасност в автомобила".

Изследванията показват, че използването на столче за кола повишава безопасността на децата до 2 години с над 70%, а при по-големите деца - с над 50%. 

Няколко съвета, които е добре да се спазват винаги, когато пътувате с деца независимо от дължината на пътуването:

"Макар и да е малко, детето винаги трябва да е с добре закопчани колани. Ако возим детето или бебето си в столче или кошница на предната седалка - задължително еърбегът (AirBag) трябва да е изключен. Ако колата не позволява той да бъде изключен на това място, то ние не можем да ползваме това място, за да возим детето си на него. Бебетата задължително се возят обратно на движението - това е 5 пъти по-безопасно".

Мартина е майка на тригодишно дете и често ползва кола, за да се придвижва в и извън града.

"Винаги е в столчето си, не правя изключения".

Като дете е пътувала в семейството си, а на дълъг път често е спяла на задната седалка без колан и още по-малко със столче за възрастта ѝ. Но днес е различно, категорична е Мартина. Автомобилите на пътя са в пъти повече, скоростта на движение също е много по-висока, което създава предпоставки за инциденти. Поради това Диана Русинова и Милена Захариева съветват:

"Добре да се уверят, че децата са добре обезопасени. Да шофират в някаква степен с намалена скорост. ... Примерът е този, който променя - това важи и за коланите, и за детските столчета". 

Репортаж на Виктория Петрова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Диана Русинова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32