Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Янкова, УНИЦЕФ: Близо 40% от децата в България нямат самостоятелни умения за учене

Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ в България
Снимка: Лора Търколева

Според доклад на УНИЦЕФ близо половината от младежите на възраст между 15 и 24 г. не разполагат с базови умения, необходими за средно образование.

"Това изследване отчита знанията и уменията и на децата, които са извън образователната система, които международните изследвания като PISA и TIMSS, не улавят. В този смисъл тези проценти са по-стряскащи от това, което познаваме от другите изследвания", обясни Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ в България.

Докладът дава информация и за дигиталните умения на децата, посочи тя.

Под „дигитални умения“ се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства

Мария Янкова изтъкна, че децата самооценяват себе си за дигиталните умения, които имат.

"Между 30 и 40% от децата в България нямат самостоятелни умения за учене. МОН проведе анализ, свързан с това, в контекста на дистанционното обучение. Отчетено беше, че близо 120 хиляди деца в системата на образованието са в риск от отпадане".

По думите ѝ затварянето на училищата заради Covid-19 е повлияло много негативно на процеса на образование:

"Това задълбочи пропуските в познанията на децата и повлия много негативно на социално-емоционалния им свят. Увеличи се ножицата на неравенствата между уязвимите групи деца, които нямаха електронни устройства, и останалите". 

Има държави със стратегии как децата да се чувстват щастливи в училище, сподели Мария Янкова.

"Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните умения; дигиталните умения, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата.

Тези умения са от решаващо значение и за развитието на обществата и икономиките", се посочва още в изследването на УНИЦЕФ.

Интервюто на Лора Търколева с Мария Янкова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: БНР

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община, съобщават от музея. "Нощта на музеите предизвиква все по-голям интерес през годините, посетителите..

публикувано на 19.05.24 в 11:26