Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германското правителство ще придобие 30% от енергийния гигант "Унипер"

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц изненадващо прекъсна отпуската си и свика извънредна пресконференция в Берлин днес, за да обяви плана на държавата за справяне с енергийната криза. Берлин ще подпомогне енергийния концерн "Унипер" (Uniper), който е най-зависим от доставките на "Газпром“, като влезе с участие на федерацията във фирмата за известен период от време. По този модел държавата вече спаси в предишни финансови кризи банката "Комерцбанк" и авиокомпанията "Луфтханза".

Шолц обяви, че федералното правителство ще поеме 30-процентен дял от най-големия вносител на газ в страната Uniper като част от спасителната сделка за подкрепа на компанията на фона на енергийната криза. Това е резултат от преговорите с Финландия как да бъде спасена фирмата. Той обяви плана, цитирайки популярна футболна песен - "Никога няма да те оставим сам".

"Никого няма да оставим да се справя сам с предизвикателствата на тази енергийна криза", обеща канцлерът.

Той каза, че правителството ще придобие 30-прицентен дял от Uniper на стойност 267 млн. евро по фиксирана цена от 1,70 евро за акция, като същевременно ще създаде задължителни конвертируеми облигации в размер до 7,7 милиарда евро като хибриден капитал. Освен това съществуващата кредитна линия от държавната банка за развитие KfW ще бъде увеличена от 2 млрд. на 9 млрд. евро. По този начин общата държавна помощ за Uniper ще надхвърли 15 млрд. евро.

"Споразумението също така предвижда, че в случай, че загубите, които не могат да бъдат компенсирани от оперативните печалби от другите бизнеси на Uniper, надхвърлят 7 милиарда евро, германското правителство е готово за допълнителна подкрепа“, се казва в изявление на компанията.


"Унипер" ще проведе извънредно събрание, за да получи одобрението на акционерите за мерките. Компанията е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която е контролирана от финландската държава. Тя е и най-големият доставчик на газ за комуналните електро- и топлостанции в Германия - 80% от тях са нейна собственост. Фирмата е и най-големият чуждестранен клиент на "Газпром". Заради намаленото количество газ, което Русия подава от юни насам към Германия, концернът задлъжня рекордно и бе изправен пред фалит. Фирмата първоначално се опита да отговори на условията на Москва и да отвори сметка в рубли в "Газпромбанк", но въпреки всички преговори "Газпром" намали обема на доставките си с 60%.

Германските потребители на газ няма да бъдат оставени сами да поемат по-високите енергийни разходи, каза още канцлерът Олаф Шолц, който обеща да бъдат въведени мерки на облекчение за защита на семействата с ниски доходи в тандем с държавната сделка за спасяване на комуналната компания Uniper.

Реформите в социалните плащания и жилищните помощи, включително включването на компонент за разходите за отопление, ще дойдат през следващата година, каза Шолц на пресконференция в Берлин. Той обяви нов пакет с мерки за подпомагане на домакинствата, с който гражданите ще плащат 200 до 300 евро повече годишно за отоплението си, а не, както се очакваше - около 300% повече.

Реформите имат за цел да помогнат за смекчаване на по-високите сметки за енергия, след като Uniper получи разрешение да прехвърли правените от компании допълнителни разходи върху потребителите от септември или октомври, каза Шолц и предупреди, че в крайна сметка всички ще усетят ефекта от увеличенията.

Подробностите ще бъдат обсъдени с асоциациите на работодателите и представителите на синдикатите в средата на септември, каза още немският канцлер.

Акциите на Uniper е сринаха с близо 20% по време на петъчната търговия на борсата във Франкфурт.

Графика на Uniper (в евро за акция)

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Питейната вода в Дупница от 1,37 поскъпва на 3,71 лв за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36