Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германското правителство ще придобие 30% от енергийния гигант "Унипер"

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц изненадващо прекъсна отпуската си и свика извънредна пресконференция в Берлин днес, за да обяви плана на държавата за справяне с енергийната криза. Берлин ще подпомогне енергийния концерн "Унипер" (Uniper), който е най-зависим от доставките на "Газпром“, като влезе с участие на федерацията във фирмата за известен период от време. По този модел държавата вече спаси в предишни финансови кризи банката "Комерцбанк" и авиокомпанията "Луфтханза".

Шолц обяви, че федералното правителство ще поеме 30-процентен дял от най-големия вносител на газ в страната Uniper като част от спасителната сделка за подкрепа на компанията на фона на енергийната криза. Това е резултат от преговорите с Финландия как да бъде спасена фирмата. Той обяви плана, цитирайки популярна футболна песен - "Никога няма да те оставим сам".

"Никого няма да оставим да се справя сам с предизвикателствата на тази енергийна криза", обеща канцлерът.

Той каза, че правителството ще придобие 30-прицентен дял от Uniper на стойност 267 млн. евро по фиксирана цена от 1,70 евро за акция, като същевременно ще създаде задължителни конвертируеми облигации в размер до 7,7 милиарда евро като хибриден капитал. Освен това съществуващата кредитна линия от държавната банка за развитие KfW ще бъде увеличена от 2 млрд. на 9 млрд. евро. По този начин общата държавна помощ за Uniper ще надхвърли 15 млрд. евро.

"Споразумението също така предвижда, че в случай, че загубите, които не могат да бъдат компенсирани от оперативните печалби от другите бизнеси на Uniper, надхвърлят 7 милиарда евро, германското правителство е готово за допълнителна подкрепа“, се казва в изявление на компанията.


"Унипер" ще проведе извънредно събрание, за да получи одобрението на акционерите за мерките. Компанията е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която е контролирана от финландската държава. Тя е и най-големият доставчик на газ за комуналните електро- и топлостанции в Германия - 80% от тях са нейна собственост. Фирмата е и най-големият чуждестранен клиент на "Газпром". Заради намаленото количество газ, което Русия подава от юни насам към Германия, концернът задлъжня рекордно и бе изправен пред фалит. Фирмата първоначално се опита да отговори на условията на Москва и да отвори сметка в рубли в "Газпромбанк", но въпреки всички преговори "Газпром" намали обема на доставките си с 60%.

Германските потребители на газ няма да бъдат оставени сами да поемат по-високите енергийни разходи, каза още канцлерът Олаф Шолц, който обеща да бъдат въведени мерки на облекчение за защита на семействата с ниски доходи в тандем с държавната сделка за спасяване на комуналната компания Uniper.

Реформите в социалните плащания и жилищните помощи, включително включването на компонент за разходите за отопление, ще дойдат през следващата година, каза Шолц на пресконференция в Берлин. Той обяви нов пакет с мерки за подпомагане на домакинствата, с който гражданите ще плащат 200 до 300 евро повече годишно за отоплението си, а не, както се очакваше - около 300% повече.

Реформите имат за цел да помогнат за смекчаване на по-високите сметки за енергия, след като Uniper получи разрешение да прехвърли правените от компании допълнителни разходи върху потребителите от септември или октомври, каза Шолц и предупреди, че в крайна сметка всички ще усетят ефекта от увеличенията.

Подробностите ще бъдат обсъдени с асоциациите на работодателите и представителите на синдикатите в средата на септември, каза още немският канцлер.

Акциите на Uniper е сринаха с близо 20% по време на петъчната търговия на борсата във Франкфурт.

Графика на Uniper (в евро за акция)

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ Според прокурора има доказателства, че американският журналист е събирал секретна информация за руски..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият..

публикувано на 26.06.24 в 14:50
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Не изключвам да има още една война в Близкия изток

Не изключвам да има още една война в Близкия изток. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф и добави, че  ако Израел атакува "Хизбула", САЩ няма как да не се включат в тази война . " Всичко зависи от това дали Иран е готов да създаде нова война в региона, или цели да покаже на ЕС и на САЩ, че трябва да преговарят сериозно с него..

публикувано на 26.06.24 в 14:32

Вилис Цуров: Марк Рюте има способността да посредничи и преговаря, поема НАТО в сложен период

Марк Рюте, новият генерален секретар на НАТО, има способността да посредничи, да преговаря, убеждава , коментира избора на холандеца полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантис“, в интервю пред БНР. „Очаквахме той да бъде избран за генерален секретар на НАТО още когато беше предложен, тъй като е много..

публикувано на 26.06.24 в 14:21
Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с разузнавачи от службата от негово име е водил Веселин Марков - съветникът на тогавашния премиер Николай..

публикувано на 26.06.24 в 14:14