Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17-23 юли 2022

6
Еду Марин с брат си и баща си
Снимка: Фейсбук страница

Мария Николова стана трета на Световното първенство по скайрънинг за младежи и девойки в дисциплината “вертикален километър”. Състезанието се провежда в Андора и в него участват шестима български бегачи. Трасето по стръмните склонове на ски курорта в Аринсал беше с дължина 3,5 км и с 1000 метра денивелация. Българската състезателка го е изминала за 53 минути и 23 секунди, което й е донесло бронза във възрастовата група до 23 години.

SKI.BG съобщава, че Мария Николова е състезателка по гребане, а през последните години има победи при жените в планинското бягане, сред които “Витоша рън” - от НДК до Черни връх.

В неделя Световното първенство в Андора продължава в дисциплината “скай”.
 Мария Николова - снимана от Кирил Николов - Дизела

Каталунецът Еду Марин осъществи второто свободно преминаване на известната линия “Eternal flame” (VI, 7b+, A2, 24 въжета) на Транго Тауър (6257 м) в Пакистан.

Създаден през 1989 г. от Курт Алберт, Волфганг Гюлих, Кристоф Щиглер и Милан Сикора, маршрутът е изкатерен за първи път свободно от братята Томас и Алекс Хубер през 2009 г. Двамата правят вариант с трудности до 7с+. (Братята Хубер са били гости на Банско филм фест. Алекс - през 2010 г., а Томас - през 2019 г. Интервю с Томас Хубер можете да чуете тук). Мнозина сочат красивата 650-метрова линия за най-трудното свободно катерене на голяма надморска височина.

Еду Марин, който поначало е спортен катерач с изкачвания в Алпите през последните години, миналата година направи опит по “Eternal flame”, но тогава не успя да изкатери свободно въжетата заради лошо време. Това лято той се завърна с брат си Алекс и баща им Франсиско Марин. След като оборудваха маршрута до 5700 м височина, двамата се оттеглиха в Базовия лагер, а Еду Марин остана на стената в очакване на подходящо време, прекарвайки на отвеса 28 дни, голяма част от които в студ и силни ветрове. След слизането си каталунецът изрази сърдечна си благодарност към брат си и баща си, които са му помогнали да сбъдне мечтата си, и тук трябва да отбележим, че 70-годишният баща също изкачи Безименната кула на Транго. Постижението на семейството е документирано с камера и предстои да бъде направен филм.



Транго Тауър е изкачена през 1998 г. от българска експедиция, водена от Николай Петков. Той и още петима българи се изкачват по т.нар. Словенски маршрут.

Иначе понастоящем изкачването на високи върхове все повече заприличва на състезания по планинско бягане, а снимките от този сезон на К2 например са сравними по населеност с Черни връх.

След като в дълбок сняг и при силни ветрове петима шерпи, опъващи въжетата, достигнаха върха посред нощ в четвъртък, над 200 от общо 400 души в Базовия лагер потеглиха към К2. До момента са записани над 80 изкачвания на втория по височина връх на планетата, сред тях и Самина Баиг - първата пакистанска жена, изкачила върха. Около 100 души са се отказали, а други се пренасочиха към Броуд Пик, за да избегнат тълпите.

Към връх К2

Денис Урубко изкачи Броуд Пик за 14 часа и 40 минути от Базовия лагер, без допълнителен кислород. Трябва да се отбележи, че това е само с час по-малко от постижението на великия полски алпинист Кшищоф Виелицки, който изкачва скоростно върха, но през далечната 1984 г. (Виелицки беше гост на Банско филм фест през 2019 г. Интервю с него можете да чуете тук.)
Преди това Урубко е изкачвал Броуд Пик два пъти: през 2003 г. по нормалния маршрут и през 2005 г. по нов маршрут на Южната стена. 
Сега 48-годишният Урубко изкачва осемхилядници в опит да подобри рекорда на Хуанито Оярсабал за най-много изкачвания на осемхилядници без изкуствен кислород. Оярсабал е баски алипнист и третият човек в света, постигнал т.нар. Хималайска корона без допълнителен кислород. Има 25 изкачвания на осемхилядници, но заради здравословен проблем не успява да постигне целта си да стане първият човек, изкачил по два пъти 14-те осемхилядника.
Денис Урубко записва Хималайската корона през 2009 г. и сега иска да я повтори, но сам и за възможно най-кратко време. Разбира се, без допълнителен кислород.



Междувременно обаче Сану Шерпа стана първият човек в света изкачил по два пъти всичките 14 осемхилядника, след като тази седмица стъпи за втори път на Гашербрум 2 - със свой клиент и с допълнителен кислород.

Французинът Бенжамен Ведрин пък постави рекорд за най-бързо изкачване на Броуд Пик - 7 часа и 28 минути. Трябва да се отбележи, че французинът не е използвал нито допълнителен кислород, нито шерпи. Освен това е носел на гърба си парапланер и е полетял от билото на върха, съкращавайки спускането си към Базовия лагер. Ведрин е алпийски гид със солиден опит в Алпите. Миналата година той изкачи по нов маршрут връх Чамланг (7319 м) в Непал, по неизкачваната Северна стена, заедно със сънародника си Шарл Диболюз. Този път Ведрин си партнира с Никола Жан.

Полякът Рафал Фрония също изкачи скоростно Броуд Пик - без допълнителен кислород и сам, за по-малко от денонощие. Фрония участваше в опита за зимно изкачване на К2 през 2018 г. и в последвалото спасяване на Елизабет Револ от Нанга Парбат, заедно с Урубко и Адам Биелицки.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Игнат Колчев

Съдия Игнат Колчев: Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство

Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство пред всеки един магистрат.  Това каза съдия Игнат Колчев, председател на Административния съд в Смолян. През годините магистратът провокира със свои идеи и предложения реални реформи в съдебната система. Интервю на Радостина Чернокова с Игнат Колчев..

публикувано на 28.03.24 в 19:14
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09