Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ

Министрите на енергетиката на страните членки постигнаха политическо споразумение да намалят доброволно потреблението на газ с 15% от август до края на март догодина

Снимка: Пресслужба на ЕС

Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо споразумение за намаляване на потреблението на газ с поне 15 на сто от август до края на март догодина в сравнение със средното потребление за същия период през последните 5 години.

"Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи в Туитър Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Предвидени са дерогации за страните с ограничени интерконекторни връзки с други държави от Общността.

Дерогация има за балтийските страни, чиято електрическа мрежа е синхронизирана с руската, съобщи вицепремиерът и министър на индустрията и търговията на Чехия Йожеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"В случай, че Русия реши да ги изключи от нея, те трябва да намерят начин тя да продължи да функционира", допълни той.

Мярката ще важи и за островните държави - Кипър, Малта и Ирландия.  Министърът на околната среда на Ирландия Еймън Раян заяви:

"Петнадесет процента вероятно няма да са достатъчни след като руснаците обявиха допълнителни съкращения на газовите доставки по Северен поток 1, но е по-добре с тези икономии, отколкото без тях. Мисля, че изпращаме важен сигнал до нашите граждани и света."

Регламентът, приет от Съвета, предвижда възможност за задействане на "тревога от ЕС" за сигурността на доставките, като в този случай искането за намаляването им ще бъде задължително.

За да се случи това, е необходимо поне 5 страни-членки да поискат Европейската комисия да задейства мярката, а тя трябва да бъде приета с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек, по този начин Европа отново е показала, че няма да бъде разделена.

"Направихме важна, много важна стъпка. Тя показва, че Европа остава обединена, че Европа е способна да постигне единство и да даде силен сигнал, точно когато доставките по Северен поток са намалени с още 20 процента. До Путин и Русия: вие няма да ни разделите!"

Страните членки се съгласиха, че намаленото потребление не трябва да засяга домакинствата, здравеопазването и отбраната.

Държавите сега ще трябва да променят националните си планове, така че намалението на потреблението да бъде заложено в тях и редовно да докладват за работата в тази насока на Комисията. Регламентът е извънредна мярка и е предвидена за ограничено време. Тя ще се прилага в продължение на една година. Комисията може да реши да я удължи до май догодина, след като направи анализ на ситуацията.

Предстои решението да бъде прието на писмена процедура, което се очаква да стане в близките дни.

Репортаж на Ангелина Пискова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03