Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ЕК е изпратена програмата за храни и материално подпомагане за 2021-2027 г.

Снимка: Ани Петрова

Окончателната версия на Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021- 2027 г. е изпратена на службите на Европейската комисия от Управляващия орган - Агенцията за социално подпомагане.

Програмата се финансира от Европейски социален фонд и националния бюджет и ще подпомага повече от 600 хиляди българи от най-уязвимите групи.

Над 412 милиона лева е бюджета на новата програма, което удвояване за програмния период. Със средствата е планирано повече от 50 хиляди целогодишно да получават топъл обяд. Това са хора, които поради бедност или болест и изолация нямат възможност да се хранят пълноценно.

Над половин милион българи с ниски доходи ще получават ежегодно хранителни пакети и за първи път в новия програмен период ще се допълнят и с хигиенни материали.

Новите мерки включват за над 10 хиляди новородени от бедни семейства да се осигури материална подкрепа с най-необходимите бебешки продукти.

Програмата ще инвестира и в пълноценно хранене на деца от бедни семейства. За повече от 10 хиляди до 3-годишна възраст ще се осигури достъп до детска млечна кухня.

Новите мерки ще бъдат предоставени на семейства с ниски доходи за деца в риск от изоставяне и деца, които живеят в рискова среда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Папа Франциск говори за изкуствения интелект на среща на Г-7

Папа Франциск пред Г-7 : Изкуственият интелект е очарователен и страховит

Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие. Темата му за изкуствения интелект започна с думите: "Изкуственият интелект е очарователен и..

публикувано на 14.06.24 в 19:58
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунка: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното проучване на общественото мнение във Великобритания на YouGov за вестник "Таймс" отреди 19% одобрение..

публикувано на 14.06.24 в 19:52
Снимката е илюстративна

При руски въздушен удар днес е загинал един човек в украинската област Суми

При руски въздушен удар днес е загинал един човек, а най-малко четирима са били ранени в северната област Суми, съобщиха от военната администрация в Украйна, цитирани от Ройтерс. Ударът е бил нанесен в град Шостка, на около 45 км от границата с Русия, съобщиха от военната администрация в Украйна в Telegram. Повече подробности не се съобщават...

публикувано на 14.06.24 в 19:47

Протест край прохода "Петрохан"

Протест се провежда в този час край прохода "Петрохан". Участниците са против плана за насочване на тежкотоварните камиони през прохода. Протестът се провежда в местността "Чапраза"   на разклона за Вършец. Протестиращите затвориха пътя към 19.00 часа. Протестът е мирен, като хората са със знамена и   протестират срещу евентуалното пускане..

публикувано на 14.06.24 в 19:42

100 държави и организации с участие на конференцията за мир в Украйна, провеждаща се в Швейцария

92 държави и 8 международни организации са потвърдили, че ще изпратят делегати на конференцията за мир в Украйна, която ще се проведе утре и в неделя в курорта Бюргенщок край швейцарския град Люцерн, предаде Ройтерс. За това съобщиха от страната-домакин. България също ще бъде представена - за Швейцария в събота ще пътува служебният..

публикувано на 14.06.24 в 19:20
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Димитър Главчев ще представя България на конференцията за мир в Украйна

92 държави и 8 международни организации са потвърдили, че ще изпратят делегати на конференцията за мир в Украйна, която ще се проведе утре и в неделя в курорта Бюргенщок край швейцарския град Люцерн, съобщиха от страната-домакин, предаде Ройтерс. България също ще бъде представена - за Швейцария в събота ще пътува служебният премиер Димитър Главчев.

публикувано на 14.06.24 в 19:18

Един загинал и четирима ранени след руски въздушен удар в северната украинска област Суми

При руски въздушен удар днес е загинал един човек, а най-малко четирима са били ранени в северната област Суми, съобщиха от военната администрация в Украйна, цитирани от Ройтерс. Ударът е бил нанесен в град Шостка, на около 45 км от границата с Русия, съобщиха от военната администрация в Украйна в Telegram. Повече подробности не се съобщават.

публикувано на 14.06.24 в 19:07