Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

Парламентът гласува окончателно промените в Закона за здравето, с които  предвижда забрана за продажба на диазотен оксид  и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на райски газ.

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка

Със законопроекта се създават и национални програми за недопускане продажбата на деца и употреба от тях на диазотен оксид.

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов поясни, че в много европейски държави проблемът е намерил разрешение.

"Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ. Датското правителство през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 година във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни в зависимост от опаковката във всички магазини, публични места и интернет. А заслугата на този законопроект (приетия – б.р.), държа да кажа, че е на омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева".

Парламентът въведе и наказания и забрани. Глобата за физическите лица от 800 до 1500 лева, а при повторно извършване на същото нарушение - до 3 хиляди лева. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице ще се налага имуществена санкция до 6 хиляди лева, а при повторно извършване на същото нарушение - до 12 хиляди лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол. Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и..

публикувано на 24.04.24 в 16:01

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Техен вносител е председателят на Комисията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на справочна информация.  От Министерството приканват Сдружението на общините да подаде заявление, за да..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша микробиология, като е увеличен броят на коли формите във водата. Мерките са за предписание към В и К..

публикувано на 24.04.24 в 15:42
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари, управлението на обществените финанси, бизнес обстановката и ситуацията в земеделието. През март..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57