Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Фолклорен извор" в с. Царевец, участват 5000 изпълнители

В свищовското село Царевец днес започва десетото, юбилейно издание на Международния фестивал "Фолклорен извор".

Над пет хиляди изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна и състави от Румъния, Грузия и Мексико ще се изявят в четирите фестивални дни. БНР е медиен партньор на фестивала.

380 са българските групи, които ще представят фолклорното си песенно и танцово изкуство в конкурсната програма на откритата сцена в свищовското село Царевец.

Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател фолклориста Юлия Цанкова, а тази година в състава на журито е и Катя Василева, ръководител "Комуникации" в БНР.

За десетото издание на фестивала скулпторът Адриан Новаков направи изцяло нови бронзови статуетки, с които ще бъдат отличени победителите в категориите за обработен и за автентичен фолклор.

По време на фестивала свои концерти в село Царевец ще изнесат трите най-големи български ансамбъла – "Пирин", "Тракия" и "Филип Кутев".

Партньор на сдружение "Фолклорен извор" в организирането на фестивала за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство е Националният научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олена Зеленска

Олена Зеленска е на посещение в Белград

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба са на посещение от вчера в Сърбия, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Това е първото посещение на високопоставен украински представител в Сърбия от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г., отбелязва сръбската редакция на Радио..

публикувано на 13.05.24 в 09:41

БПЦ включва в православния календар - 12 май ден за молебен за здравните служители

Молебен за здравните служители ще бъде включен в българския православен църковен календар. Той ще се извършва всяка година във всички епархии в страната. Решението е взето на заседание на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) след предложение на проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия. Първият..

публикувано на 13.05.24 в 09:33
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Грузинската опозиция иска помощ от Лондон

Лидерите на грузинската опозиция призоваха Обединеното кралство да направи повече, за да се противопостави "репресиите срещу гражданското общество" в бившата съветска република. Говорител на Министерството на външните работи в Лондон коментира, че Обединеното кралство е "сериозно загрижено" за законопроекта за чуждестранното влияние...

публикувано на 13.05.24 в 09:19

Европейска нощ на музеите в Плевен

Плевен се включи в Европейската инициатива "Нощ в музеите и галериите". Събитията на културните институти в града е част от празничната програма на Общината за празника на Плевен -15 май. Вълнуващи и незабравими за плевенчани и гости на града бяха проявите. Богата програма е подготвила общината Плевен и за Деня на Плевен. На празника е..

публикувано на 13.05.24 в 09:10
Фестивала на детската книга в Сливен - 2024 г.

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 08:54
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28