Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 загинали и 20 ранени при нова експлозия в Кабул

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бомбена експлозия е разтърсила оживена пазарна улица в афганистанската столица Кабул. Най-малко 8 души са загинали, ранените са повече от 20, предаде Ройтерс.
Агенцията посочва, че атентатът е извършен в западната част на града - в квартал, където се събират представители на шиитското малцинство в Кабул. 
Отговорността пое сунитската терористична групировка "Ислямска държава".
Вчера пак тя извършен бомбен атентат в Кабул. При него загинаха 8 души и 18 бяха ранени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

До 3000 евро бонус в Гърция за сигнал до властите за фалшива касова бележка

Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери. От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са информирали министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело да разкриване на случаи на..

публикувано на 13.05.24 в 11:20
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Медийният ни пазар има правила, важното е те да не остават на хартия

" Българският медиен пазар има своите правила. Много важно е обаче те да не остават на хартия, а да имат реално приложение в живата журналистика, в активната журналистика. Ако те останат на хартия, това е повече от тъжно ".  Това коментира пред БНР Весислава Антонова, медиен анализатор и преподавател в УНСС. Според нея в последните години..

публикувано на 13.05.24 в 11:17
Весела Чернева

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори със ЕС, тъй като виждаме, че и по двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото Френско за промените в Конституцията, а също Преспанското, от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са..

публикувано на 13.05.24 в 10:53
Проф Руска Станчева, ръководител на програма БЕРОН , доц. Татяна Александрова, ръководител на Секцията за съвременен български език, БАН зам.мин на образованието и науката Наталия Митева (от ляво на дясно)

Как се използва езиковата платформа "БЕРОН"

В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Българската академия на науките пусна за безплатно ползване езиковата платформа "БЕРОН". Платформата дава удобен и лесен достъп до официалния правописен речник на български език. Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално Ако отворите някоя интернет..

публикувано на 13.05.24 в 10:37
Камера на МВР

Операция на МВР за колани и безопасно шофиране. КАТ с повече екипи на пътя

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той е част от мерките за повишаване на пътната..

публикувано на 13.05.24 в 10:32
Стефан Манов

Стефан Манов: За момента изборите стоят малко далеч от сънародниците ни в чужбина

" Като че ли за момента изборите стоят малко далеч. Може би и рутината след толкова поредни избори относно техническата организация прави така, че хората са спокойни. Утвърдихме механизма на т.нар. автоматични секции, нещата са планируеми, организирани своевременно. Едни добри текстове, като ги оставихме да поработят няколко години, виждаме как..

публикувано на 13.05.24 в 10:28