Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП: БВП на България достигна през миналата година рекордни 68 млрд. евро

Брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на сто.

Данните са от годишното издание на Българската търговско-промишлената палата "България в цифри".

Очакванията са инфлацията в нашата страна да достигне през 2022 г. годишни нива от над 12 на сто заради цените и доставките на енергийните суровини и забавените инвестиции. Според БТПП е съвсем естествено, че при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към месец юни 2022г.) БВП на страната значително да се повиши. Безработицата остава на много ниски нива, въпреки  че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива от 4,2% през 2019 г.

България е лидер по отношение на данъчната система в ЕС и това е едно основните ни конкурентни предимства, но коронавирусната пандемия и военния конфликт в Украйна създават несигурност у инвеститорите.

След възстановените вериги на доставки страната ни постигна рекорден износ през 2021 г. в размер на 35 млрд. евро, или ръст от 24 на сто. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на стоки и услуги също регистрира рекордни стойности през миналата година, като търговското салдо на страната ни отново остава негативно.

Средната работна заплата продължават да расте, достигайки 782 евро през 2021 г., а през  първото тримесечие на 2022 г. достига 814 евро.

Според годишника на БТПП България подобрява мястото си в класациите за "Свобода на медиите", където от 112 място се изкачва до 91-во от 180 страни през 2022 г., и в класацията "Индекс на икономическата свобода', където от 35-о място през 2021 страната се изкачва до 29-а позиция от 177 държави. Подобрява се и представянето в международната класация за "Глобален индекс на мира".

В други класации България запазва мястото си, като Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където страната ни се позиционира на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои класации България влошава мястото си като “Индекс за върховенство на закона” на World Justice Project, където понижаваме позицията си от 53-то място през 2020 г. от 128 страни до 62-ро място през 2021 г., въпреки включването на 11 нови страни в класацията страната ни влошава позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020 г. България изпада до 36-тото място и в индекса за "Икономическа свобода по света". България се позиционира по-лошо и в "Индексa на глобализация", където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни, отчита годишникът на Търговско-промишлената палата.

Повече информация за мястото на България в международните класации, можете да получите в пълната версия на брошурата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С двудневен празник в Кипът отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива 4-ия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Възможни са закъснения на полети от международното летище в Мюнхен. Причината - нахлуване на пистата на климатични активисти, предаде БТА. Една от двете писти след тази акция беше отворена, но ще има закъснения на полетите, заяви говорител на аеропорта. Протестът беше организиран от "Последно поколение". Две групи активисти на движението..

публикувано на 18.05.24 в 10:05

Хилъри Клинтън идва в България за специална среща

Бившият американски държавен секретар Хилъри Клинтън идва в София за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Събитието ще събере световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на жените. Срещата в София е част от "Пътя към септември" на инициативата - ежегодни събирания..

публикувано на 18.05.24 в 09:26