Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 24 юли-6 август 2022

8
Боян Киров
Снимка: Васил Киров

Отново голям успех за България в спортното катерене. Братята Боян и Слав Кирови станаха европейски шампиони в дисциплината "боулдър" при юношите, Боян - във възрастовата група 14-15 г., а Слав - при 16-17-годишните.

В провелото се Европейско първенство в Грац, Австрия Николай Русев завоюва сребърен медал при 16-17-годишните и зае 15 място в общата ранглиста.

Слав Киров (вляво) и Николай Русев

Алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов направиха нов маршрут по стената на връх Дженгал (2730 м) в Пирин. Линията е 180 м, 4 въжета, категория 6а+, А2. 

 "Става дума за стената, която излиза на най-високата точка на Дженгал, и това е първият маршрут по нея. Той е и най-логичният. Изложението е северно. За нас беше много изненадващо, че стената не е била изкатервана досега. Нямаше никакви следи от катерене", разказа пред БНР Николай Петков. 

Новият маршрут

Станислав Атанасов и Росен Аначков от клуб “Планинец” заеха първото място в традиционната алпиниада „Мальовица”. Състезанието, организирано от клуб “Железник”, се проведе в Мальовишкия дял на Рила. Най-младият участник беше на 11 години, a в надпреварата се включиха алпинисти от 5 клуба от страната.

Шабан Мустафа спечели бронзов медал на планинския маратон Davos X-Trails, наследник на престижното трейл състезание Swissalpine в Давос, Швейцария. 44-годишният бегач от Сунгурларе измина 68-километровото трасе за 6 часа, 11 минути и 37 секунти. По този начин Шабан подобри с 5 минути времето си от миналата година, когато финишира четвърти. Тази година Шабан участва в 6 състезания и във всяко едно от тях завърши в топ 3.

Шабан Мустафа

Кристина Иванова и Георги Жеков победиха в състезанието по планинско бягане “Балканиада”, което е част от Държавния календар по скайрънинг. Освен това двамата успяха да подобрят миналогодишните си времена по 44-километровото трасе и така станаха новите рекордьори по него. Над 250 състезатели мериха сили по предизвикателните трасета в сърцето на Стара планина.

Световното първенство по скайрънинг за мъже и жени ще се проведе между 9 и 11 септември в италианския град Домодосола. Три ще бъдат дисциплините - “вертикален километър” (3.8 км, 1063 м положителна денивелация), “скай ултра” (61 км, 3759 м Д+) и класическо “скай” трасе (31 км, 2600 м Д+). Българският отбор ще бъде съставен от трима състезатели - Георги Жеков и Александър Спасов ще бягат по класическото скай трасе, а Димчо Мицов - в състезанието по вертикален километър.

Христо Минков

20-годишният Христо Минков от Троян направи силен опит за рекорд по Ком-Емине - популярният сред туристи и бегачи маршрут с дължина около 580 км и 20 000 метра изкачване, който започва от връх Ком и прекосява на изток страната до нос Емине. Христо отново беше подпомаган от баща си. Миналата година младият бегач направи подобен опит, но спря в Еленския Балкан, малко след хижа ”Чумерна” заради влошаване на времето.

Преди да тръгне за сегашния си опит Христо Минков обясни пред БНР защо няма да ползва пейсъри:
“Знам, че това е много по-трудно, но бих го сравнил с катерене с въже и с катерене соло, без въже. На база бягането, което направих миналата година и на хижа “Чумерна” изоставах под 1 час от рекорда, мисля, че тази година отново трябва да гоня цел да подобря рекорда и съм доста по-подготвен не само откъм тренировки, а и откъм познаване на маршрута. Миналата година не го познавах и нощно време имаше доста проблеми”.

След като пристигна на Ришки проход обаче (с време 84:20:44), Христо реши да прекрати опита си заради контузия.
Така рекордът остана у Божидар Антонов, който през 2018 г. успя да измине трасето за 4 дни, 8 часа и 27 минути.

Денис Урубко

Денис Урубко се завърна у дома си след екстремно отпразнуване на 49-ия си рожден ден.

За 11 дни алпинистът с руско и полско гражданство изкачи 3 осемхилядника - Броуд Пик, Гашербрум 2 и К2, като лошо време и изтичане на срока на пермита не му позволиха да изкачи четвърти осемхилядник - Гашербрум 1, както беше планирал. Урубко стъпи на К2 навръх рождения си ден. И на трите върха той се изкачи сам, без допълнителен кислород и без шерпи, но по вече изградените от тях парапети. На Гашербрум 2 обаче екипира сам маршрута до 6750 м, а и носеше целия си багаж по време на трекингите до базовите лагери, спеше в една и съща палатка, както в базовите лагери, така и във височинните. Освен това непрекъснато му се налагаше да "финтира" тълпите клиенти на комерсиални експедиции, които затрудняваха бързото му придвижване и се налагаше често да сменя плановете си.

Ако беше изкачил още 1 осемхилядник, Урубко щеше подобри рекорда на испанеца Хуанито Оярсабал за най-много изкачвания на върхове над 8000 метра.

Джеф и Прити Райт

Джеф и Прити Райт достигнаха на 100 метра от върха в опита си да изкачат по нов маршрут K7 - Централен (6858 м) в долината Чаракуза, Пакистан. Първоначално с тях трябваше да бъдат също Колин Хейли и Фабиан Бул, но впоследствие те са се отказали от експедицията, обясни пред БНР Джеф Райт. Преди две години той и съпругата му изкачиха K6-Запад (7040 м) и направиха премиерно изкачване на К6-Централен (7100 м), а сега се завърнаха, за да изкачат и съседния девствен връх в алпийски стил - по 2000 метра линия с категория AI4+, M5, 5.9, C2. Двамата посочват, че това е първото изкачване на северната и източната стена на K7, а също така и първото преминаване на ледника K7, разположен на 6400 м височина. На 100 метра от върха Джеф е претърпял две падания и са решили да започнат спускане.

Броени дни след като испанецът Еду Марин осъществи второто свободно изкачване на прочутия маршрут “Eternal Flame” по Транго Тауър (6251 м), Барбара Цангерл и Якопо Лархер направиха третото такова изкатерване на Безименната кула в Пакистан. Барбара стана първата жена в света, справила се със соченото за най-трудното и най-красиво свободно катерене на голяма стена в света. Тя се затвърди като една от най-силните и универсални жени-катерачи на своето поколение, отбелязва авторитетното издание Planetmountain.

Свръзката прекара 6 дни на стената, в които успя да премине свободно 24-те въжета - всички в стил онсайт, с изключение на първите две, които изкатери в първия си опит, през 2021 г. Тогава обаче се разрази буря и двойката прекрати опита си.

Барбара и Якопо

Барбара Цангерл и Якопо Лархер ще бъдат сред официалните гости на Банско филм фест тази есен. Феситвалът ще се проведе от 21 до 25 септември, когато ще бъдат показани 70 филма от 40 държави. Програмата традиционно включва мотивационни презентации, работилници, изложби, детски занятия и състезание по спортно катерене.

Сред гостите са също:
- Анна Тибор (Anna Tybor) от Полша - първата жена, спуснала се със ски от осемхилядника Манаслу;
- Жан Анекин (Jean Annequin) от Франция - екстремен скиор и планински водач;
- Хуанхо Сан Себастиан (Juanjo San Sebastian) от Испания - един от емблематичните катерачи на осемхилядници през 80-те и 90-те години на миналия век;
- Мачей Шимански - посланик на Полша в България - той ще има презентация и ще представи изложбата си на тема „Птиците на България“;
- Ивайло Нинов - Германеца - катерач и бейсджъмпър;
- Красимир Стоянов - дългогодишен спасител и инструктор по планинско спасяване;
- Тончо Тончев - алпинист.

Вход свободен.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14