Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 13 убити при руски обстрел в Днепропетровска област на Украйна

Последици от обстрела на жилищен район на Ирпин край Киев, който сега е под контрола на Украйна, 9 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При руски обстрел тази нощ са загинали 13 цивилни в украинската Днепропетровска област, съобщи губернаторът Валентин Резниченко, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 20 сгради са понесли щети в град Марганец, който се намира на река Днепър срещу Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия. Прекъснат е електропровод и хиляди хора са останали без ток. Нанесени са щети на административни сгради, две училища, концертна зала.

"Беше ужасна нощ", написа Резниченко в Телеграм.

Първоначално той написа, че са загинали 21 души - 11 в района на град Никопол, а други 10 - в Марганец, но след това посочи, че жертвите са 11, без да посочи кои от първоначалните данни са неверни. По-късно написа, че двама души са починали от получените наранявания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцки медии коментират Вертикалния газов коридор

Гръцките медии днес съобщават за реализиране от България на проект за трансфер на газ от Гърция през нашата страна за Евросъюза и Украйна. България започва строежа на вертикален газов коридор в посока от юг на север за Европейския съюз и Украйна, посочват медии в южната ни съседка. Специализираното издание "Светът на енергетиката" подчертава,..

публикувано на 22.05.24 в 11:21

Над 2700 зрелостници се явяват на трета матура

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220. От 14:00..

публикувано на 22.05.24 в 11:12

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7%..

публикувано на 22.05.24 в 11:10

Откриха труп на мъж в Благоевградско, полицията на крак

Пастир е открит мъртъв  тази сутрин във ферма над село Влахи. Полицията в Кресна разследва случая. Около 06:40 часа днес е получен сигнал за намерен починал мъж в къща в местността "Патриловци". Полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Причините за смъртта на лицето към момента не се съобщават. Не е..

публикувано на 22.05.24 в 10:38

Родители на зрелостници искат компенсация за проблемен запис на матурата по английски

Родители настояват учениците, явили се на втора задължителна матура по английски език, да получат максимален брой точки на задачата за слушане с разбиране. Причината: оплаквания на зрелостници, че аудиозаписът не е бил с добро качество. "Всички деца са споделили помежду си, че записът не се е чувал добре, пращяло е, шумяло е. В крайна сметка..

публикувано на 22.05.24 в 10:27
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите вероятността за правителство е 50:50

" Тази поредица от записи, която вижда сега бял свят, ще се отрази негативно на ПП-ДБ, но не чак в такава степен . От една страна претръпнахме. От друга – няма кой знае какъв грандиозен скандал". Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател по журналистика, за изтеклите записи от  вътрешнопартийни разговори на политици от ПП ...

публикувано на 22.05.24 в 10:25

2-годишно момиченце от Монтана е с коклюш

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година Заболяването е регистрирано през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш То не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени,..

публикувано на 22.05.24 в 10:21