Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили повредиха един от двата моста на юг през река Днепър

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските военни сили съобщиха в сряда, че са повредили в достатъчна степен един от двата моста на юг през река Днепър, за да го направят неизползваем от руските войски.

Обстрелът на Каховския мост го превърна ""негоден за употреба", сподели Южното военно командване на Украйна в публикация във Фейсбук, тъй като Киев увеличи усилията си за извършване на контраатака в района на Херсон, контролиран от Русия.

Последните атаки бяха извършени от бойни машини, доставени от западни страни, способни да използват ракети с голям обсег.

Междувременно украинските власти съобщиха за седем жертви на руски обстрел срещу Бахмут от системи за залпов огън "Ураган". Десетина души са ранени. След попаденията на снарядите в жилищен район в централната част на града, няколко къщи са обхванати от пламъци, съобщават от украинската прокуратура, предаде агенция "Униан".

При вчерашните експлозии в авиобазата Саки в окупирания Крим са били унищожени 9 самолета, а самото летище е извън от строя, съобщи Олександр Завитневич - председател на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване в украинския парламент.

По данни на военния щаб на серапатистите в Донецк един цивилен е загинал, а няколко са били ранени по време на украински обстрел срещу различни  райони в града, посочва агенция РИА Новости.

Интересите на Украйна в Русия ще бъдат представлявани от  Швейцария. Съответните преговори приключиха днес в столицата на алпийската държава, но за да влезе в сила това споразумение, Русия трябва да изрази своето съгласие", казаха от швейцарското външно министерство, цитиран от "Униан".

От самото начало на войната в Украйна Швейцария  изрази готовност да предложи на Киев и Москва посредничество за  преговори, както и експертна подкрепа по време на евентуални двустранни разговори.

Още на 24 февруари, когато започна т. нар. "специална операция", Украйна скъса дипломатическите отношения с Русия. Според Киев, наложително е да бъдат защитени правата и интересите на стотиците хиляди украинци, насилствено отведени в Русия след началото на войната.
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни селища.  Областният управител на Воронеж Александър Гусев написа в "Телеграм", че руските..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48