Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бизнесът сам трябва да си търси газ на международните пазари"

Иван Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20%

"На газовите спот пазари настъпва успокоение", подчерта енергийният експерт

Иван Хиновски
Снимка: БГНЕС

"Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон". 

Тази прогноза направи пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната енергия".

"Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, отколкото сега - през август", подчерта той и обясни, че на газовите спот пазари настъпва успокоение на цената, защото следва тренда на понижение на цената на петролните продукти.

Според енергийният експерт европейското решение за 15% намаление на потребление на газ показва солидарност на страните от ЕС:

"За България тези 15% са по-лесно постижими, отколкото за Германия".

"Газохранилището в "Чирен" е запълнено 45% и до есента не виждам как ще стигнем до нивото на запълненост на европейските газохранилища - около 95%. Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза", коментира Иван Хиновски и подчерта, че в България недостиг на газ няма и няма да има, но големият проблем е на каква цена ще го получаваме.

По думите му "има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, но е важно как Министерството на енергетиката ще ги подбере прозрачно и доколко ще са сигурни и читави, да не направят същото като "Газпром" и в един момент да кажат, че спират доставките".

Мнението на Хиновски е, че преговори с "Газпром" трябва да се водят, за да се минимизира евентуалната арбитражна процедура срещу България.

"Няма да получим в пъти поевтиняване на газа, но ще получим по-висока енергийна сигурност със сравнително по-евтини доставки на газ, когато заработи интерконектора за доставка на азерски газ", обясни той.

Според него бизнесът сам трябва да си търси газ за нуждите на производствения му процес:

"Защо е необходимо големи потребители да чакат на "Булгаргаз"? . Да сме чули, че "Нефтохим" чака газ от "Булгаргаз"? Не! Те си пазаруват газ отделно".

Интервюто на Людмила Железова с Иван Хиновски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43