Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяния в изплащането на парите по програмата за селските райони

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Забавя се изплащането на парите по програмата за развитие на селските райони. Това каза в Несебър служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че слабото звено е договорирането, и посочи, че има голям брой проекти.

Проблемите по изплащането са обсъдени с ръководството на ДФ “Земеделие“, каза министърът:

"Скоро ще има цялостен екшън план и преструктуриране на различните единици, доколкото може. Системите са доникъде, които трябва да се прилагат от следващата година, които трябва да тръгнат, за да може да продължат, най-малкото, директните плащания. Има цялостна нова система за контрол! Просто страшно много са нещата, които трябва да се свършат, които до нова година са „от вчера“, а само една обществена поръчка. Това е много повече, отколкото периода, който имаме, тъй че наистина е премеждие! Без да казвам нищо лошо или нищо хубаво, но има толкова работа, че незнам всъщност откъде ще почнем, но трябва да я свършим".

Оптимизира се системата за дърводобив с цел осигуряването на дърва за огрев на уязвимите групи хора, каза още Явор Гечев:

"Имаше срещи вече и с Министерството на правосъдието да видим възможностите за лица, лишени от свобода, дали можем да направим симбиозата допълнителни работници вътре в горските предприятия за добив, т.е. оптимизираме системата, така че наистина, първо, някой да не остане на студено през зимата".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивал

Исторически възстановки на фестивала „Нике – играта и победата“

Античният град Никополис ад Иструм край Велико Търново се връща 20 века назад в историята с възстановки на битките, културата и занаятите на древните римляни и племената, обитавали тези земи. Десетки реконструктори от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България ще пресъздадат живота през късната античност във фестивала „Нике –..

публикувано на 25.05.24 в 04:22
Училище

Най-голямото българско училище в Кипър чества юбилей

С празничен концерт днес най-голямото българско училище в Кипър – „Никола Вапцаров” в Никозия, чества своя 10-годишен юбилей и Деня на светите братя Кирил и Методий.  Честването е част от 26-ото издание на „Дни на българската култура“, организирани от Съюза на българите в Кипър.  Юбилейният празник е под надслов „Предаваме завета на първоучителите”...

публикувано на 25.05.24 в 03:48
Британският министър-председател Риши Сунак изнася реч пред Даунинг стрийт 10 в Лондон, обявявайки предсрочни избори -  22 май  2024 г.

Все повече депутати напускат британската Консервативна партия преди изборите

Майкъл Гоув и Андреа Ледсъм се присъединиха към рекордния брой депутати от Консервативната партия, които напускат преди изборите без намерение да се кандидатират.  Общият брой на тори, заявили, че ще се оттеглят и няма да се кандидатират от Консервативната партия достигна 78, което бие рекорда от 72 през 1997 година.  Майкъл Гоув, заемал..

публикувано на 25.05.24 в 03:37
Община Свищов - местност Паметниците

Община Свищов ще управлява исторически местности край града

Община Свищов получи от държавата правото да управлява 88 декара на брега на Дунав. Територията е свързана с историческото минало на селището като първия освободен български град през 1877-а година. Пет години продължиха съгласувателните процедури между община Свищов и различни министерства и държавни агенции, за да получи местната власт..

публикувано на 25.05.24 в 03:36

Хеликоптер "Кугър" транспортира до Пловдив мъж, пострадал в района на Седемте рилски езера

Военнослужещи с вертолет "Кугър" изпълниха задача за транспортиране на пострадал мъж в района на Седемте рилски езера.  Мъжът е откаран с вертолета в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с множество травми.  Задачата е извършена при тежки метеорологични условия и е изпълнена след искане от страна на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 24.05.24 в 21:28
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Легитимността на Зеленски е приключила

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че легитимността на неговия украински колега Володомир Зеленски е приключила. Ройтерс: Путин е готов за примирие, отчитащо настоящите разделителни линии на фронта "С кого водим преговори? Съгласен съм с вас, че това е основателен въпрос. Разбира се, даваме си сметка, че легитимността на действащия..

публикувано на 24.05.24 в 19:52
Булевардът

Гигантски пикник ще бъде устроен на "Шанз Елизе" в Париж

Вместо автомобили - гигантска карирана покривка ще покрие "Шанз Елизе" в неделя. Най-прочутият френски булевард кани хиляди гости на исторически пикник под парижкото небе, точно под силуета на Триумфалната арка. 273000 кандидати се бориха за място на възглавничките около трапезата. 4000 избраници ще обядват на две смени.  Храната е изцяло за..

публикувано на 24.05.24 в 19:23