Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От разликата между нужни и сигурни количества зависи дали ще преговаряме с "Газпром"

2
Росен Иванов Христов
Снимка: Министерски съвет

Дали България ще поднови преговорите с "Газпром" ще зависи от разчети, които се изготвят в момента.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов след срещата при президента с инвеститора и строителите, които поеха ангажимент да довършат обекта по график: 

"Дали ще купуваме газ от "Газпром" зависи дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Изчаквахме да видим какво се случва с интерконектора, да сме сигурни че той ще бъде въведен в експлоатация от 1 октомври. Ще си направим разчетите, за да видим какви количества са необходими и какви количества можем да доставим. От разликата между необходимостта и сигурните количества зависи дали преговаряме с "Газпром" или не". 

Министърът подчерта, че скъп газ "можем да осигурим неограничени количества" но хората и бизнесът трябва да решат дали са готови да го купят:

"Колкото по-ниска цена на искаме да постигнем, толкова по-отворени трябва сме на по-гъвкави условия и, съответно, на различни доставчици", каза служебният министър.

Недостигащото количество природен газ за септември е осигурено с търг чрез енергийната борса, обяви министърът на енергетиката. Според него това е станало на "доста добра". Министърът добави, че се водят преговори с няколко компании, включително с американския доставчик на втечнен газ, за количествата синьо гориво, необходими за октомври, ноември и декември: 

"Чакаме, първо, да стабилизираме количествата и цената на максимално ниско ниво. Слотове двете също преговаряме с двете държави - Гърция и Турция - паралелно. Вярвам, че това ще бъде решено. Въпросът там също е цената. Тоест нямаме проблем в количества, имаме проблем с цената".

В същото време Българската стопанска камара излезе с открито писмо, в което определя като "скандален" проведения от "Булгаргаз" търг за септември. Според работодателската организация търгът е проведен с начална цена от 380 лева за мегаватчас синьо гориво и така дори количествата по-евтин азерски газ няма да може компенисрат разликата спрямо август. За настоящия месец днес беше обдобрена цена от почти 300 лева за мегаватчас, което е 60-процентно поскъпване спрямо юли. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25