Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературна среща в София на 22 август

| обновено на 20.08.22 в 18:05
Даниела Марчева и Вероника Стефанова
Снимка: Иван Русланов

София и през август ще е домакин на литературна среща, организирана от литературен клуб "The Book Club Sofia".

„На 22 август от 19:30 часа ще очакваме всеки, който иска да се включи към нас и към нашите разговори за книги“, каза в интервю за "Летни нощи" Даниела Марчева, която заедно с Вероника Стефанова създават клуба, както и списък за предаването с препоръки за летни четива за морето на шезлонга, в планината на пейката или в купето на влака. Има и книги, затворили духа на лятото в себе си.

"Ще започна с една книга от един много любим мой автор - Рафаел Сабатини. Авторът, който всъщност ме запали по четенето с неговата книга "Скарамуш" преди повече от 20 години. Съвсем наскоро при една моя разходка до най-близката книжарница видях негова новоиздадена книга – "Беларион щастливеца". Бях изключително щастлива, тъй като от много години не бях виждала негови книги да бъдат издавани на българския книжен пазар“, добави Марчева, както и сподели още няколко книги, които си е набелязала да прочете по време на отпуската си, тъй като „съдържат много летен дух в себе си“:
 „Ще продължа със „Земя, забравена от времето“ от Едгар Райс Бъроу. Тук отиваме в 1916 година по времето на Първата световна война, когато главният герой се озовава пленник наемник, се озовава на борда на немска подводница и съдбата го отвежда на тайнствен остров, неотбелязан на картите и изолиран изцяло от останалия свят, където всякаш времето е спряло. Там всъщност могат да се намерят палеолитни зверове, примитивни хора, а може би и динозаври – ще видим! Тази книга като асоциация много ми напомня на една друга моя много любима книга – „Изгубеният свят“ от Артър Конан Дойл, така че с най-голямо удоволствие бих се впуснала в едно такова приключение“.

„Продължавам с романа „Олива денаро“ от Виола Ардоне, който ще ни върне в 60-те години в Сицилия в едно време, когато правата на жените тепърва предстоят да бъдат извоювани. Книгата разказва историята на млади момиче, което намира сили да се изправи срещу света и всичките му несправедливости. Тук може би има малко повече тъга отколкото е нужно за лятото, но въпреки това носи непримиримия му дух“, каза още Марчева, както и препоръча романите на Стефания Аури – „Сицилианските лъвове“ и „Зимата на лъвовете“, които ще ни „разкажат една история за власт, за пари, чест, отмъщение и може би мъничко любов“.

„Аз много харесвам български автори също и при всеки удобен случай се опитваме с Вероника да сигнализираме на хората да обръщат внимание на българските автори, тъй като имаме много талантливи писатели и поети. И е хубаво да имаме малко повече поглед над тях“, посочи още Даниела Марчева, като посочи за пример „Хагабула“ на Тодов Тодовов.

Освен „Време за суинг“ на Зейди Смит, тя обърна внимание и на книгата „Фабиан и хаосът“ от Педро Хуан Гутиерес – „един автор, който ме плени преди няколко години, когато прочетох неговата „Мръсна хаванска трилогия“:
 „Много ми харесва, защото той е много специфичен като стил – много груб, естествен, натурален и без никакви подправки. И тази книга много ми хареса - за всички, които искат да отидат в Куба това е тяхната книга. Усеща се жегата, този зной, но в същото време на фона на Куба се разказва за влизането исторически и политически на едни превратности, познати на много хора. Отделно от това има и лични истории, истории за човешки взаимоотношения, за избори и за последиците от тях, за изгубените мечти“.

В ефира на „Хоризонт“ Марчева постави акцент и над няколко книги, препоръчани от партньорката й в начинанието "The Book Club Sofia". Сред тях са „Красноречието на сардината“ от Бил Франсоа, „Хроника на болката“ от Иво Иванов, „Clair de lune“ от Жюстин Томс, „Направени от вина“ на Йоана Елми, „Змей закрилник“ от Симона Панова, „Млък“ от Радослав Бимбалов и „Съвършени останки“ на Хелън Фийлдс.

Подробности за тези четива, както и за какво се разказват летните предложения на Даниела Марчева и Вероника Стефанова – може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически паузи на военната дейност" в рамките на деня в района на Рафах идват ден след смъртта на 8 израелски..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около..

публикувано на 16.06.24 в 12:38