Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие на правителството

| обновено на 20.08.22 в 18:21
Дритан Абазович (в центъра) в парламента в Подгорица
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович. Това открива пътя за нови политически сътресения в малката балканска държава с излаз на Адриатическо море. Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие едва през февруари тази година. 
Инициативата за вот на недоверие е на 36 депутати, начело с Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович. 
След 12-часови дебати през нощта 50 т общо 81 депутати от Скупщината гласуваха срещу кабинета на Абазович. Само 1 народен представител беше против, останалите бойкотираха вота на недоверие. След вота досегашният премиер заяви: 
“Тази държава или ще бъде управлявана от престъпници, или от гражданите. Ние сме на страната на гражданите. Това е най-веобхватното правителство, няма реваншизъм и ми се иска всяко следващо управление да е такова. Съжалявам, съжалявам, че организираната престъпност в Черна гора все още използва пипалата си, за да регулира политическите отношения. Горд съм от всичко, което направихме за 100 дни. Ще бъдем запомнени като най-кратко управлявалото правителство, но взело най-трудните решения.”
Политическото напрежение в черна гора се нагнетяваше през последните няколко седмици. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква - вероизповеданието с най-много последователи в страната. Според Абазович Договорът ще помогне да се намали пропастта между проевропейските и просръбските прослойки в страната.  Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата. Президентът Мило Джуканович, който упрявлава страната в продължение на 30 години преди да бъде свален от власт през 2020-та година, е яростен противник на СПЦ  и иска да затвърди национална идентичност, различна от сръбската. Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност. 
"Както дойдоха, така и си отидоха!", казва жител на столицата Подгорица, а реакциите на обикновените хора са разнопосочни.
Предишното черногорско правителство начело със Здравко Кривокапич също беше свалено с вот на недоверие през февруари след 14-месечно управление. Сега президентът Мило Джуканович трябва да номинира нов премиер, който да състави ново правителство, ако не мине одобрението на парламента, предстоят предсрочни избори. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42