Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч отбелязват 145 години от освобождението на града и установяване на местно управление

В Ловеч с гражданско поклонение, панихида и тържествен военен ритуал отбелязват 145 години от освобождението на града и установяване на местно управление.

Какво е организирала Община Ловеч за днешния ден:

В 17:30 ч. започва Панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „Св. Троица“.

Половин час по-късно , едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност за освобождението на Ловеч  на Паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“ и на Кървавия паметник в кв. „Дръстене“;

В парк Стратеш  - на Паметника на Гложенеца, на Черния паметник и на Паметниците в Алеята на българо-руската дружба .

В 18:15 ч. започва Гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парк „Стратеш“.

Тази вечер от 19:00 ч. ще бъде открита и изложба на участниците в Международен пленер за живопис „Дувари 2022“, а от 20:00 ч. НЧ „Бяла Анаста - 2016 г.“ представя музикално-танцов спектакъл „Ние Българите“ на пл. „Тодор Кирков“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36