Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът осигури близо 3,5 милиона лева за ремонт на манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора

Снимка: bg-patriarshia.bg

Служебният кабинет осигурява близо три и половина милиона лева за ремонт на манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. 

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обясни:

"Едно дългоочаквано решение е помощ, насочена към Света гора и нашия манастир в Атон. Помощ от близо 3 милиона и половина лева за Зографския манастир "Свети Великомъченик Георги Зограф". След пожара в Източното крило, всичко остана само на ниво намерение и в момента най-сетне ще се реши проблема с реставрацията и консервацията на същото. Дълго време се търсиха средствата. В момента има шанс да започне този ремонт и това ще се случи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Карадимов

Министърът на иновациите разговаря с областните управители и директорите на ГРАО от Югозападния район

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще разговаря с областните управители и директорите на дирекциите "Гражданска регистрация и административно обслужване" от Югозападния район по обезпечаването на предстоящите парламентарни избори. Целта на срещата е да бъдат обсъдени дейностите по подготовката и координацията между..

публикувано на 26.09.24 в 07:47

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват Европейския ден на езиците на 26 септември. На този ден се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Експерти лингвисти посочват, че наличието на такъв празник е важно, защото промотира уникалната култура и диалога. Нарастващите когнитивни способности, контактът между..

публикувано на 26.09.24 в 07:31

В НС обсъждат 4 законопроекта за промени в Закона за закрила на детето

В програмата за последния работен ден на депутатите преди началото на изборната кампания са дебати по първото четене на четири законопроекта за промени в Закона за закрила на детето.  Очаква се и обсъждане на президентското вето върху Закона за адвокатурата, свързано с така наречения особен представител.

публикувано на 26.09.24 в 07:29

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45