Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки, хаос и напрежение на ГКПП "Малко Търново"

Снимка: архив

Опашки, хаос и напрежение на граничен пункт "Малко Търново - Дерекьой" през последните дни. За това сигнализираха слушатели на БНР. На място се оказа и репортерът на "Хоризонт" Мария Филева, която разказа в предаването "Хоризонт за вас":

За колко време може да преминете един граничен пункт? Между 8 и 5 часа - при повече късмет, ако сте попаднали тези дни на граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой", между България и Турция. Точно това се случи на пътуващите през изминалата нощ.

Десетки, десетки автомобили основно с българска регистрация, но също така и с румънска, турска, украинска, че дори унгарска и нидерландска, се оказаха в капан на турска територия и образуваха близо 5-километрова колона без никаква яснота кога ще преминат границата и какви са причините за принудителното забавяне. Това даде повод да се появят различни теории на какво се дължи опашката.

Факт е обаче, че  автомобилите бяха основно със софийска и бургаска регистрация, а пътуващите турски граждани бяха малцинство. А при достигане на заветния пункт стана ясно, че забавянето е заради организацията, създадена от турска страна - последователно чакане на две опашки, на едната те снимат, на другата проверяват документите на колата, а междувременно автомобили и автобуси паркират в безпорядък и си запречват пътя.

Напрежението от часовете чакане постепенно се разрастваше с напредване на нощта. Стигна се до спречквания при опит за пререждане. Особено допринесе агресивното поведение на пътя на шофьори на автобуси, които изпреварваха няколко километровата опашка. Първоначално водачите на автомобили реагираха с натискане на клаксони.

После започнаха да пресмятат с колко ще ги забави проверката на пътниците в автобусите, а след това изнервените граждани се организираха и направиха жива верига в опита да спрат автобусите. Стигна се до словесни сблъсъци на няколко езика, но само един  бе върнат. Останалите шофьори - и български, и турски направиха опасни маневри и само по чудо се размина без прегазени хора. Подаден бе сигнал на 112 заради действията на наши водачи. Техните обяснения - пътували редовно и затова имали предимство. След като вече премина границата, столичанинът Захари Белчев разказа, че на него преминаването на границата му е отнело 5 часа и половина и се смята за късметлия.

По стечение на обстоятелствата свидетел на опасните ситуации стана и бившият депутат от ГЕРБ Жечо Станков. И той категорично заяви, че смята ситуацията за недопустима.

Станков има предложение как да се реши ситуацията и вече е потърсил контакт с консула на Турция в България:

"Отварянето на още едно или две гишета ще съкрати чакането с пъти".

А дотогава - подгответе се с търпение, храна и вода, защото пътуващи споделяха, че и по останалите гранични пунктове се чака с часове. Може да разчитате на предприемчивостта на местните, които бяха разпънали малка масичка, за да продават кафе, чай и вода на чакащите. И още нещо важно - имайте предвид, че ако пътувате с лична карта, трябва да пазите внимателно хвърчащия лист с печат, който ви дават, и да го покажете при преминаване на бариерата. Ако го загубите или не го вземете, няма да може да продължите. 

Репортажа на Мария Филева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33