Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят евентуална национализация на "Газпром Германия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е създало холдингова компания, която да извърши евентуална национализация на "Газпром Германия", пише вестник "Велт ам Зонтаг". Дружеството беше подразделение на "Газпром", от което руският газов монополист се отказа през април. Тогава германският енергиен регулатор обяви, че ще администрира "Газпром Германия" - компания за търговия, съхранение и пренос на газ, в интересите на Германия и Европа, припомня "Ройтерс". 

Създаденото холдингово дружество е с име "Осигуряване на енергия за Европа" и е отговорно за инвестициите на компанията, пише вестникът, като се позовава на правителствен документ. Управляващи директори са двама юристи от адвокатско дружество, което е отказало да коментира изтеклия документ при запитване от "Велт ам Зонтаг". 

От германското министерство на икономиката са обявили, че са наясно със съществуването на холдинговата компания, както и че създаването й е било предпазна мярка за възможни действия по преструктуриране. "Това е изключително единствено предпазваща институция, която в момента съществува само като корпоративна правна обвивка", обяснил говорител на министерството за "Велт ам Зонтаг".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия позволи подаването на газ за дружество на "Газпром Германия" за срок от 90 дни

Руското правителство разреши временно премахване на "огледалните санкции" и разреши за срок от 90 дни потока от доставки на природен газ от "Ямал втечнен природен газ"   (Yamal LNG) за Gazprom Marketing & Trading Singapore Ltd, което е част от..

публикувано на 25.05.22 в 22:08

Германия: Несигурните руски газови доставки ще повлияят негативно на икономиката

Германската икономика устоя добре на въздействието на войната в Украйна през първата половина на 2022 г., но има големи опасения за това какъв негативен ефект върху икономиката на страната ще има по-нататъшно намаляване на доставките на руски газ..

публикувано на 14.07.22 в 12:01
Въглищна централа край Манхайм, Южна Германия

Германия се връща към въглищата, за да компенсира намалените газови доставки

Германия ще предприеме спешни мерки, за да гарантира покриването на енергийните си нужди след спада на доставките на руски газ, включително увеличеното използване на въглища, заяви правителството в неделя, съобщава АФП. "За да се намали потреблението..

публикувано на 19.06.22 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев има силни съмнения за третия мандат

“Това, което трябва да се отчете, е, че видяхме за първи път разцепление в групата на ДПС, които не гласуваха единодушно за първия мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев след неприетия кабинет с първия мандат.. Народното..

публикувано на 03.07.24 в 16:56
Делян Пеевски в НС - 3 юли 2024г.

Пеевски: Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати ДПС. И те ще бъдат депутати

Вървим към избори, заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски веднага след гласуването за правителство: "България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство.... Вторият мандат не може да се случи, вече е ясен, третият - както виждаме..

публикувано на 03.07.24 в 16:55
Изявление на служебния премиер Димитър Главчев след гласуването на проектокабинета

Главчев: Мога отново да съм служебен премиер, ако няма кой друг

Аз си работя, изпълнявам си задълженията. Не мога нищо да прогнозирам, каза служебният премиер Димитър Главчев, след гласуването в парламента, при което беше отхвърлена номинацията на Росен Желязков за министър-председател. Народното събрание не..

публикувано на 03.07.24 в 16:43

Татяна Буруджиева: Отиваме на избори и ще се засили натискът Радев да създаде политически проект

Правителство с втори мандат изглежда много нереалистично заради това разцепване на ДПС. Най-вероятно отиваме пак на избори. Това прогнозира пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева и коментира: " За да се изпълни..

публикувано на 03.07.24 в 16:34

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС -..

публикувано на 03.07.24 в 16:24
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от..

публикувано на 03.07.24 в 16:14
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022..

публикувано на 03.07.24 в 16:09