Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Неуморната отдаденост на Горбачов да отвори съветското общество остава пример за всички нас

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън и други политически и обществени фигури в страната заявиха, че с прискърбие са научили за кончината на Михаил Горбачов, който е изиграл огромна роля за падането на Желязната завеса между Изтока и Запада. 

Борис Джонсън написа в "Туитър", че винаги се е възхищавал на смелостта и почтеността, показани от Горбачов за намиране на мирно решение на Студената война. "По време на агресията на Путин в Украйна, неуморната отдаденост на Горбачов да отвори съветското общество остава пример за всички нас", изтъкна Джонсън.

Премиерът на Ирландия Михол Мартин посочи, че "усетът на Горбачов за история и ангажиментът му към откритост, реформи и изграждане на мостове със Запада са променили света".

Бившият лидер на либералдемократите Тим Фарън написа: "Като тийнейджър през 80-те години, живейки под сянката на бомбата, Горбачов ни даде реална надежда, която премахна тази сянка. Той ни показа също, че е възможно да имаш силни идеологически убеждения и въпреки това да общуваш с тези, с които не си съгласен, като хора и равни".

Известният журналист ветеран от БиБиСи Джон Сипмсън каза, че когато е бил насаме с Горбачов, той е бил изненадващо очарователен и забавен. "Не беше негова вината, че нещата се объркаха толкова", допълни Симпсън.

Вестник "Гардиън" цитира либералния руски икономист Руслан Гринберг, който след като е посетил Горбачов в болницата през юни, е заявил пред вестника на въоръжените сили "Звезда": "Той даде на всички нас свобода, но ние не знаем какво да правим с нея".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Горбачов – противоречията на империята

Горбачов е виновен за днешната война в Украйна – и такова мнение може да се чуе от някои аналитици днес. Всъщност на 2 март е рожденият ден на първия и последния съветски президент – Михаил Горбачов. Говорим за тази личност, оставила незаличима следа в..

публикувано на 02.03.22 в 17:23
Антониу Гутериш

Западните лидери изразиха почитта си към личността на Михаил Горбачов

Западните страни пазят положителни спомени за бившия съветски лидер Михаил Горбачов заради ролята му за разрешаване на ядреното напрежение между Съединените щати и Съветския съюз през 80-те години на миналия век, както и заради заслугите му за падането на..

обновено на 31.08.22 в 03:10

Почина Михаил Горбачов

На 91-годишна възраст след продължително боледуване е починал последният съветски лидер Михаил Горбачов, предадоха световните агенции. "Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сегреевич Горбачов", посочиха от Централната клинична..

обновено на 31.08.22 в 06:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по..

публикувано на 23.05.24 в 19:08
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на "железен купол" над Европа. Това стана по време на дебат с четирима нейни опоненти в Европейския парламент в..

публикувано на 23.05.24 в 17:55