Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставен е временен мост между Богдан и Московец, оглеждат наводнения район къща по къща

2
Последици от наводнението в Каравелово
Снимка: Кремена Данева

Къща по къща оглеждат от сутринта аварийните екипи в най-сериозно пострадалите села от наводнението в Карловско Богдан и Каравелово, за да проверят за бедстващи хора. Създадена е организация за доставка на храни и вода, вече е поставен временен мост между Богдан и Московец.

Ситуацията днес е много по-спокойна, отколкото през вчерашния ден, заяви началникът на отбраната Емил Ефтимов, който обобщи свършеното до момента.

"По въздушен способ, авариен, са извлечени 9 души. Превозени са 17 души по въздуха, седящо болни и трима на носилка. По въздух са доставени над 800 килограма вода, храна медикаменти, за да може населението да изкара спокойно нощта.

Продължаваме сега с борбата с последствията от бедствието. Затова още снощи започнахме оглед на възможните обходи, за да можем да вържем селата от другата страна на реката – Богдан и Московец. В момента е поставено едно мостово съоръжение, проверяваме дали може да минат превозни средства по него, за да декларираме, че има официален достъп, нормален достъп до тези населени места."

Снимка: Министерство на отбраната

Няма хора без покрив и храна, подчерта от своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той каза, че в общинската болница са настанени 8 души, хронично болни, евакуирани от домовете им. Очакват се две линейки, които да транспортират от Каравелово две възрастни жени.

Той допълни, че "бедствието не е само в Каравелово и Богдан, а и в Слатина".

"В Слатина има хора, настанени в кметството. Подсигурили сме легла и завивки, храна. Дано този мост, който военните поставиха, временен мост на пътя Московец-Богдан, да позволи да се, нормализира трудно бих казал, защото е временен мост, но да се възстанови движението проходимостта между Богдан и Московец."

Така и блокираните в Каравелово също ще могат да използват съоръжението, допълни Емил Кабаиванов.

В Каравелово пристигна и пловдивският областен управител, идва и екип на Българският червен кръст, очаква се и президентът Румен Радев.

В селото поражения не се виждат само в една част, която има връзка с пътя Пловдив-Карлово. 

В Каравелово текат огледи, след като аварийните екипи и журналисти успяха да достигнат до блокираните части след оттеглянето на буйните води.

Част от евакуираните снощи от наводнените къщи са нощували в кметството, други при близки и роднини в Каравелово и други населени места.

На място са пожарникари, военни, пристигна и екип доброволци.

Преди обед бяха евакуирани три жени от засегнати къщи.

Малко преди 10 часа Красимир Димитров, директор на дирекция "Помощ и превенция" съобщи как предстои евакуация на носилка на 90-годишна жена, след като тя е пожелала това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Нова сглобка ще доведе до електорален крах за някой

Битката в ДПС не е за етническата карта, а за власт и може да окаже влияние върху цялата партийна система . Избирателната активност ще е още по-ниска, а ако има нова сглобка за правителство, това ще им донесе големи електролани щети. Така описа политическия пейзаж у нас политологът доц. Петър Чолаков в интервю пред БНР. Неговата прогноза..

публикувано на 06.10.24 в 13:54
Членове на ортодоксалната еврейска общност държат ливанско знаме, докато се присъединяват към пропалестински демонстранти до Даунинг стрийт, за да отбележат една година от израелските операции в ивицата Газа и да призоват за постоянно прекратяване на огъня, Лондон, 5 октомври 2024 г.

Стармър: В Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война"

Британският премиер Киър Стармър заяви, че омразата към евреите и мюсюлманите във Великобритания се е засилила.  В писмо до "Сънди таймс" Стармър  призова всички страни в конфликта в Близкия изток "да направят всичко по силите си, за да се отдръпнат от ръба на регионалната война".  Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на..

публикувано на 06.10.24 в 13:32
КСНС се обяви около становището, че няма актуална заплаха за България заради конфликта в Близкия изток

Темите от седмицата: КСНС, арести на кандидат-депутати и скандали в театрите

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България заради конфликта в Близкия изток. Това е заключението на Консултативния съвет за национална сигурност, в който участваха президентът, ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и парламентарните формации:   А рисковете според държавния глава Румен Радев,..

публикувано на 06.10.24 в 13:28
Снимката е илюстративна, архив.

Токсични вещества в промишлените стоки - фталатите и съединения с хром, никел, кадмий и олово

Сред най-често срещаните химични елементи и съединения в изтегляните от пазара стоки за деца са фталати, хром, никел, кадмий и олово. Това съобщават от платформата "Ние, потребителите", като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни продукти Safety Gate. От платформата "Ние,..

публикувано на 06.10.24 в 13:12

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес летището в Ларнака посреща нова голяма група австралийски граждани и изпраща други за родината им. Два полета пристигат днес от Бейрут в Ларнака с австралийски граждани и членове на техните семейства. Това е втората мащабна евакуация, подготвена от австралийското..

публикувано на 06.10.24 в 12:56
Професор Георги Николов

Неизвестни факти от живота на Цар Самуил бяха представени на конференция

Неизвестни факти от живота на Цар Самуил и българската държава от ранното Средновековие бяха представени на международна научна конференция в Историческия музей на град Петрич. Научният форум се провежда под патронажа на президента Румен Радев и е по повод 1010-ата годишнина от смъртта на великия български цар.  Учени от  Германия, Русия,..

публикувано на 06.10.24 в 12:27