Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 август-5 септември 2022

Премиерно бигуол изкачване в Гренландия
Снимка: Alex Honnold

Александра Тоткова стана световeн шампион по спортно катерене в дисциплината "трудност" при девойките. На Световното първенство в Далас, САЩ 17-годишната пловдивчанка се класира първа в квалификацията, остана начело на полуфинала, а на финала - след стабилно катерене, успя да направи топ. Сара Копар от Словения беше другата състезателка, която успя да изкатери целия маршрут на финалите, но българката спечели златото заради първото си място на полуфинала. Това е втора световна титла за България във възрастовата група "юноши и девойки", след като миналата година Николай Русев стана първи в света в "боулдъра" от първенството във Воронеж, Русия. 

Александра Тоткова

За Алекс Тоткова пък това е трети медал от Световно първенство при девойки. През 2019 г. тя спечели бронза и среброто.

На състезанието в Далас Николай Русев постигна 7 място в "трудността", Слав Киров - 9-о, Боян Киров - 12-о, а Валиция Мей - 26-о място. Следващото състезание за националите, които вчера се завърнаха в България, е Световното първенство за мъже и жени в Единбург, Великобритания. 

Победителите при мъжете

Шабан Мустафа и Мария Николова отново победиха в състезанието по планинското бягане от НДК до Черни връх Vitosha Run. Това е осма победа за Шабан по трасето, което е дълго 18 км и е с 1740 м денивелация. 44-годишният бегач го измина за 01:45:46 часа. За Мария, която е от младежкия национален отбор по скайрънинг, това пък е трета победа на Vitosha Run. Младата състезателка измина трасето за 02:06:11 часа, заемайки 9 място в общото класиране - мъже и жени, и изпреварвайки някои от силните ни планински бегачи сред мъжете.

Състезанието се провежда в последната неделя на август, по стъпките на Алеко Константинов и неговите съмишленици, които преди 127 години полагат началото на организираното туристическо движение в България. 

Киалиан Жорнет записа четвърта победа и нов рекорд в едно от най-престижните състезания по планинско бягане в света - "Обиколката на Монблан". 34-годишният каталунец измина 170-километриовото трасе с 10 000 метра денивелация за 19:49:30.

При жените най-бърза беше Кейти Шиде, американка, която живее във Франция. Тя финишира след 23 часа, 15 минути и 12 секунди. Българката Мария Николова, която, също като победителката,  е постигала до момента два пъти места в челаната десетка, се наложи да прекрати участието си в UTMB заради проблеми със стомаха.

Килиан Жорнет

Двама руснаци загинаха от задушаване в палатката си на седемхилядника Пик Ленин (7134 м) в Памир. Алпийският водач Вячеслав Шейко, на 38 години, и 41-годишният му клиент Георгий Веселовски са били на 6100 метра височина, когато са се отровили вероятно с въглероден оксид от отоплително тяло.

Вячеслав Шейко е емблематична фигура в руския алпинизъм, с 26 изкачвания на този връх. Известен е със способността си да се изкачва в продължение на часове с огромни товари на гръб. През 2019 г. спечели бронзов медал в скай маратона до Пик Ленин - едно от състезанията, провеждащи се на голяма надморска височина в света.

Голяма лавина принуди непалеца Мингма Джи - един от най-опитните шерпи, да прекрати експедицията си на Нанга Парбат, която имаше за цел да покаже, че Пакистан е привлекателно място за височинни изкачвания и през есента. Обичайното време за изкачване на този осемхилядник е в началото на лятото. Екипът на Мингма Джи пристигна в Базовия лагер на 15 август. Първоначално оборудваха маршрута Кинсхофер до над Лагер 1, но заради висока лавинна опасност и каменопади се наложи да се преместят по маршрута на Меснер. След това натрупа нов сняг във времето, в което Пакистан беше залят от наводнения. В края на миналата седмица голяма лавина помете маршрута и експедицията беше прекратена.

Нанга Парбат

Меджувременно нов каменопад засегна известния маршрут Cosmiques Arête в масива на Монблан. Това се случи броени дни, след като при подобно бедствие се срина заслонът Fourche.

Маршрутът минава по ръба на планината и през 2018 г. част от него беше отнесен от каменопад.

Каменопадът при Cosmiques arête

Американецът Шон Рабуту предложи най-високата категория на трусност - 9А, за боулдъра „Alphane“ в Швейцария. Така боулдър проблемът, измислен от Дейв Греъм, става четрвъртият в света от тази категория. Първото 9А в боулдъринга е "Burden of dreams" във Финландия, изкатерен от Нале Хуккатайвал през 2016 г. и без повторение до момента.


Американецът Алекс Хонълд и британката Хейзъл Финдли осъществиха две премиерни бигуол изкачвания в Гренландия. Едното е по Северната стена на 1500-метровия монолит Ingmikortilaq в неизследван район в източната част на страната, а второто - на линията "Pool Wall" (500 м, 7b+). Двамата са събирали данни за филм на National Geographic, изследващ климатичните промени. Приключението е продължило 6 седмици.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14