Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия планира да удължи живота на две атомни централи при евентуален недостиг на енергия

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия не очаква Русия да възобнови доставките на газ по "Северен поток" 1 и трябва да се настрои на други сценарии. Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек. Той посочи и че страната ще удължи живота на поне две атомни централи, за да има резерва в случай на голям недостиг на енергия.

Русия за пореден път затвори изненадващо газопровода "Северен поток" 1, който доставя основните количества газ към Германия под претекста, че има техническа авария по трасето. Затварянето е само до отстраняване на проблемите, заявиха първоначално от "Газпром", без да дават ясен срок. Вчера обаче говорителят на Кремъл Дмитри Песков заяви, че газ ще има само при сваляне на санкциите.

Германия също не смята, че „Северен поток“ 1 ще бъде отварян отново. Това заяви и министърът на икономиката Роберт Хабек.

„От украинския газопровод идва все още малко газ, но отварянето на "Северен поток" 1 не е сценарий, който смятам, че ще се осъществи“

Посочените технически проблеми по трасето не са причина за спиране на газоподаването, заявиха и специалисти от концерна "Сименс енерджи", който обслужва турбините на газопровода.
Според Москва обаче пускането в експлоатация на газопровода въпреки тези дефекти противоречи на руското законодателство.

"Сименс енерджи" отново опонира, че в миналото е имало подобни проблеми и те никога не са водели до спиране на подаването на газ.

Германия обаче се е подготвила за този сценарий и в момента дебатира удължаването на живота на атомните си централи. Хабек заяви, че поне две атомни централи в южна Германия ще бъдат оставени в готовност, за да помогнат при евентуален голям недостиг на енергия през зимата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Пловдив сваля доверието си от Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай. Това потвърдиха от организацията за Радио Пловдив.  Причината е,че на последните избори движението привлече 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото..

публикувано на 29.06.24 в 13:15

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Любчо Нешков

Любчо Нешков: В новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури

Манипулацията в Северна Македония е брутална! Това заяви пред БНР Любчо Нешков, агенция БГНЕС. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че " в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури" .  Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за..

публикувано на 29.06.24 в 12:18
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26